current views are: 1

25 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση15:08

E.E.: Προκαταρκτική συμφωνία για σκληρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Σε προκαταρκτική συμφωνία για ενίσχυση των κυρώσεων προς τη Ρωσία προχώρησαν οι πρεσβευτές των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δημοσίευση 15:08’
αρθρο-newpost

Σε προκαταρκτική συμφωνία για ενίσχυση των κυρώσεων προς τη Ρωσία προχώρησαν οι πρεσβευτές των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε προκαταρκτική συμφωνία για ενίσχυση των κυρώσεων προς τη Ρωσία προχώρησαν οι πρεσβευτές των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, ζήτησαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάσει ένα νομικό κείμενο με το οποίο θα επιβάλλονται κυρώσεις σε κλάδους της οικονομίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ωστόσο δεν έχει υπάρξει ακόμη οριστική συμφωνία για την επιβολή τους, είπαν ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Οι αξιωματούχοι των κρατών-μελών της ΕΕ θα κάνουν εκτενέστερες συζητήσεις την επόμενη εβδομάδα για το ζήτημα αυτό, στη βάση των νομικών προτάσεων που έχουν γίνει, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Η Κομισιόν έχει υποβάλει προς συζήτηση προτάσεις για τον περιορισμό της ρωσικής πρόσβασης στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, τους τομείς της αμυντικής και της ενεργειακής τεχνολογίας και στα είδη τα οποία αποκαλούνται «διπλής χρήσης», που είναι δηλαδή κατάλληλα για πολιτικούς αλλά και στρατιωτικούς σκοπούς. Επιπλέον είναι πιθανό να στοχοθετηθούν τράπεζες που έχουν καίρια σημασία για τη ρωσική οικονομία, η οποία επιβραδύνεται και κλυδωνίζεται.

Πάντως η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, η εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον, είπε ότι χρειάζεται ακόμη να γίνουν πολλά.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο τι θα περιλαμβάνει το κείμενο και ποιες είναι οι επιλογές που θα προτείνει η Κομισιόν.

Εντός της ημέρας εξάλλου αναμένεται να δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ τα ονόματα των 15 φυσικών προσώπων και 18 νομικών προσώπων (δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων) σε βάρος των οποίων αποφασίστηκε η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων για το ρόλο τους στην προσάρτηση της Κριμαίας και την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ αναμένεται να εξετάσουν το κείμενο της Επιτροπής μέσα στο Σαββατοκύριακο και να συζητήσουν σχετικά με αυτό με την Κομισιόν από τη Δευτέρα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έδωσε μια διπλωματική πηγή. Ένα αναθεωρημένο κείμενο ενδέχεται να υιοθετηθεί την Τρίτη, προσέθεσε.

Απομένει ακόμη να αποφασιστεί εάν θα συγκληθεί μια έκτακτη, ειδική Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για να εγκριθεί η επιβολή των κυρώσεων. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι αναμένεται να επικοινωνήσει με τους ηγέτες ώστε να καταλήξουν στο πώς θα κινηθούν, σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Τζόναθαν Τοντ δήλωσε ότι η επιβολή οικονομικών κυρώσεων προϋποθέτει μια «απόφαση σε πολιτικό επίπεδο», αλλά επαφίεται στα κράτη-μέλη να αποφασίσουν «εάν και κατά πόσον θα χρειαστεί ή όχι οι ηγέτες κρατών ή κυβερνήσεων να προσέλθουν στις Βρυξέλλες και να καθίσουν σε μια αίθουσα για να εγκρίνουν» την κίνηση αυτή.

Το θέμα των κυρώσεων, και το εάν σε αυτές θα συμπεριλαμβάνονται ήδη συμφωνημένες κρατικές συμβάσεις, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τη Γαλλία, η οποία έχει συμφωνήσει να πωλήσει στη Ρωσική Ομοσπονδία ελικοπτεροφόρα πλοία Mistral αξίας 1,2 δισ. ευρώ.

Εν αναμονή εξελίξεων…


σχετικα αρθρα