Σε ισχύ έχει τεθεί από τις 8 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) η 12ωρη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας. 

Τα ξημερώματα του Σαββάτου αξιωματούχος της Χαμάς ανακοίνωσε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση δέχθηκε να σεβαστεί την εκεχειρία αυτή, έπειτα από 18 ημέρες συγκρούσεων που έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 870 ανθρώπων, στη μεγάλη πλειονότητά τους Παλαιστινίων. 

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε επίσης ότι θα τηρήσει την 12ωρη εκεχειρία, προειδοποιώντας όμως ότι θα απαντήσει σε τυχόν επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στρατιωτών ή πολιτών. 

Σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για εξεύρεση μόνιμης λύσης

Εν τω μεταξύ οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη μιας μόνιμης εκεχειρίας αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα στο Παρίσι, όπου στις 11:00 (τοπική ώρα, 12:00 ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί μια διεθνής συνάντηση για την κατάσταση στη Γάζα στην οποία θα συμμετάσχουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία και το Κατάρ. 

Από την ισραηλινή πλευρά αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τους όρους της εκεχειρίας που πρότεινε χθες ο Τζον Κέρι ιδιαίτερα ευνοϊκούς προς τη Χαμάς, ενώ ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι εκτίμησε ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές «δεν επέδειξαν επαρκή επιθυμία να διαπραγματευτούν» και να καταλήξουν σε μια συμφωνία. 

Συνέχισαν να χτυπούν μέχρι τελευταία στιγμή 

Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας στη βόρεια και τη νότια Λωρίδα της Γάζας. Οκτώ Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν από μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο Χαν Γιουνές. 

Πλέον ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων στις 8 Ιουλίου ανέρχεται σε 879 ενώ οι τραυματίες είναι 5.750. Από την πλευρά του Ισραήλ 35 στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια των μαχών, ενώ τρεις πολίτες έχουν σκοτωθεί από τις ρουκέτες που έχει εκτοξεύσει η Χαμάς εναντίον του ισραηλινού εδάφους. 

Το Ισραήλ είναι επίσης αντιμέτωπο με διεθνείς επικρίσεις για τις μεγάλες απώλειες ζωών αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και κυρίως παιδιών. 

Η Unicef έκανε λόγο χθες Παρασκευή για «τουλάχιστον 192» παιδιά που έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την επέμβαση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα. 

Εξάλλου σύμφωνα με την UNRWA, 160.000 πρόσφυγες έχουν αναζητήσει καταφύγιο στις εγκαταστάσεις της, δηλαδή το 10% το πληθυσμού του παλαιστινιακού θύλακα.