Οι κακές καιρικές συνθήκες πιθανότατα οδήγησαν το αεροσκάφος της Air Algerie σε πτώση σύμφωνα με δηλώσεις Γάλλων αξιωματούχων. 

«Γάλλοι στρατιώτες που βρίσκονται στην περιοχή της συντριβής έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνες», δήλωσε νωρίτερα σε δημοσιογράφους ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. «Δυστυχώς, δεν υπάρχουν επιζώντες». 

Όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν ότι 51 Γάλλοι υπήκοοι επέβαιναν στο αεροσκάφος, ωστόσο ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στους 54 καθώς σε αυτούς συμπεριελήφθησαν και όσοι είχαν διπλή υπηκοότητα. 

Στον τόπο της συντριβής έχουν σταλεί στρατιώτες μιας ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ από τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Μάλι. Το αεροσκάφος της Air Algerie συνετρίβη την Πέμπτη το πρωί, λιγότερο από μία ώρα αφότου απογειώθηκε, 80 χιλιόμετρα νότια από την πόλη Γκόσι που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Μάλι, κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο. 

Οι αρχές του Μάλι ανακοίνωσαν ότι έχει ξεκινήσει μια διεθνής έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους. Οι αρχές πολιτικής αεροπορίας έχασαν επαφή με την πτήση AH5017 στις 04:55 (ώρα Ελλάδος) την Πέμπτη, λίγη ώρα αφότου ο πιλότος ζήτησε να αλλάξει πορεία λόγω κακών καιρικών συνθηκών.

Ο Ολάντ δήλωσε την Παρασκευή ότι ένα από τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους είχε ανακτηθεί και επρόκειτο να σταλεί για ανάλυση. «Αυτό που ξέρουμε ήδη είναι ότι τα συντρίμμια του αεροπλάνου είναι συγκεντρωμένα σ’ ένα περιορισμένο χώρο, αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εξαγάγουμε συμπεράσματα», είπε. «Υπάρχουν υποθέσεις και κυρίως κλιματικές, αλλά δεν αποκλείουμε καμία».