Τη διαφορετικότητα των περιπτώσεων της Κύπρου και της Ουκρανίας επανέλαβε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την καθημερινή συνέντευξη Τύπου, στην Ουάσιγκτον. 

Η κ. Χαρφ, την προηγούμενη μέρα, μιλώντας στο Κέντρο Ξένου Τύπου και απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, διατύπωσε την άποψη ότι ανάμεσα στις περιπτώσεις της Κύπρου και της Ουκρανίας «υπάρχουν πολλές διαφορές».

Όταν ρωτήθηκε χθες ότι «πολλοί άνθρωποι, για το μόνο που νομίζουν ότι βλέπουν ως διαφορά είναι ότι η Ρωσία είναι ο εχθρός σας και η Τουρκία είναι φίλος σας. Αυτό είναι;», η κ. Χαρφ υποστήριξε ότι «αυτό είναι εντελώς γελοίο» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «δεν είδα επιβατικά αεροπλάνα να καταρρίπτονται πάνω από την Κύπρο, εντάξει; Αυτά είναι εντελώς διαφορετικά». 

Στη συνέχεια, επανέλαβε ότι «ο ΟΗΕ έχει θέσει σε εφαρμογή μια αποστολή καλών υπηρεσιών που έχει μια συνεχιζόμενη διαδικασία υπό την αιγίδα αυτής της αποστολής. Έχουμε προτρέψει και τις δύο πλευρές να αδράξουν την ευκαιρία για να επιτύχουν πραγματική και ουσιαστική πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας διευθέτησης, η οποία θα επανενώνει την Κύπρο ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Και έχουμε πει ότι είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε τα μέρη με όποιο τρόπο βρίσκουν χρήσιμο. Και πάλι, αυτές είναι τελείως διαφορετικές καταστάσεις. Υπάρχει μια ενεργή ζώνη συγκρούσεων στην Ουκρανία, ενώ στην Κύπρο η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική για διάφορους λόγους. Ο ΟΗΕ ηγείται αυτής της προσπάθειας και μπορούμε να την υποστηρίξουμε με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε».