Με τον ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε, θα συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ, προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με τους τρόπους εξασφάλισης στους εμπειρογνώμονες πλήρους πρόσβασης στον τόπο συντριβής του Boeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του Νατζίμπ, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Ολλανδία όπου θα έχει συνομιλίες σχετικά με τις συνθήκες κατάρριψης του αεροσκάφους και την ανάπτυξη 30 εμπειρογνωμόνων, που σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι απαραίτητη για τη διενέργεια της έρευνας.

Ο Νατζίμπ είπε ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές, οι οποίοι έχουν τον έλεγχο της περιοχής όπου συνετρίβη το αεροπλάνο, ικανοποίησαν δύο από τους όρους της συμφωνίας που συνήφθη με την Μαλαισία -την επιστροφή των σορών των θυμάτων και των "μαύρων κουτιών"- αλλά ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί πλήρης έρευνα.

"Η προτεραιότητά μου είναι να εξασφαλίσω ότι θα ικανοποιηθεί και ο τρίτος όρος της συμφωνίας και ότι οι εμπειρογνώμονες της διεθνούς ομάδας θα έχουν πλήρη και ασφαλή πρόσβαση στον τόπο του δυστυχήματος. Αυτό απαιτεί τη συνεργασία εκείνων που έχουν τον έλεγχο της συγκεκριμένης περιοχής καθώς και των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων", τονίζεται στην ανακοίνωση.