Οι αρχές της Ιαπωνίας αναβάθμισαν το επίπεδο της σοβαρότητας της πυρηνικής κρίσης στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην κατηγορία 7 από την κατηγορία 5, αξιολογώντας την πλέον ως ισότιμη με την πυρηνική καταστροφή στο Τσερνόμπιλ, το 1986. Nέος ισχυρός μετασεισμός εκκένωσε τη Φουκουσίμα.

Η βαθμολογία αντικατοπτρίζει την αρχική σοβαρότητα του συμβάντος και όχι τη σημερινή εξέλιξη της κρίσης, καθώς τα επίπεδα της ραδιενέργειας που καταμετρώνται καθημερινά έχουν πλέον υποχωρήσει σημαντικά.

Ωστόσο, η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, Νταϊτσί, εξέφρασε σήμερα ανησυχία ότι η διαρροή ραδιενέργειας μπορεί να ξεπεράσει σε μέγεθος εκείνη του Τσερνόμπιλ.

Η διαρροή ραδιενεργών ουσιών από το εργοστάσιο του Νταϊτσί αντιστοιχεί περίπου στο 10% της ποσότητας ραδιενέργειας που είχε διαρρεύσει από το Τσερνόμπιλ, ανακοίνωσε σήμερα η ιαπωνική υπηρεσία για την πυρηνική ασφάλεια.

Η φωτιά στον αντιδραστήρα 4 που είχε ξεσπάσει νωρίτερα τα χαράματα της Τρίτης, μετά τον χθεσινοβραδινό σεισμό των 6,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στις ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, έχει πλέον κατασβεσθεί.

Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ιαπωνίας το Ναρίτα σταμάτησε τη λειτουργία του προσωρινά, αμέσως με το που έγινε αισθητή και στην πρωτεύουσα Τόκιο η νέα ισχυρή σεισμική δόνηση των 6.3 βαθμών Ρίχτερ, προκειμένου οι αρχές να ελέγξουν τις εγκαταστάσεις για πιθανές ζημιές.

Η κινεζική κυβέρνηση, από την πλευρα της, επανέλαβε σήμερα την έκκλησή της προς την Ιαπωνία να παράσχει αμέσως πληροφορίες για την πυρηνική κρίση μετά την αναβάθμιση της σοβαρότητας του πυρηνικού δυστυχήματος.

Nέος ισχυρός μετασεισμός εκκένωσε τη Φουκουσίμα

Δεύτερος ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών σημειώθηκε στην περιφέρεια της Φουκουσίμα, μετέδωσε η ιαπωνική κρατική τηλεόραση NHK, λίγο μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές και δεν έχει εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι.

Η εταιρία Tepco που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα εκκένωσε τις κτίρια για να διεξαχθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι, ενώ ανακοίνωσε πως οι αντλίες που διοχετεύουν νερό στους αντιδραστήρες 1,2 και 3 λειτουργούν κανονικά.

Η εταιρία Tepco, που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα ανακοίνωσε πως οι αντλίες που διοχετεύουν νερό στους αντιδραστήρες 1,2 και 3 λειτουργούν κανονικά, μετά τον μετασεισμό των 6,3 βαθμών που σημειώθηκε στη βορειο-ανατολική Ιαπωνία.

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, το επίκεντρο του μετασεισμού εντοπίστηκε ανοικτά των ανατολικών ακτών της Φουκουσίμα σε βάθος 10 χιλιομέτρων. Μετασεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών σημειώθηκε λίγο νωρίτερα στην ανατολική Ιαπωνία.