Αρνείται η Χαμάς να τηρήσει την εκεχειρία που αποδέχθηκε μονομερώς το Ισραήλ, καθώς θέτει ως όρο την απομάκρυνση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς εκτόξευσε και νέα ρουκέτα προς το Τελ Αβίβ το Σάββατο ενώ την Κυριακή το πρωί ήχησαν σειρήνες που προειδοποιούν για πυρά στο Τελ Αβίβ καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως η Χαμάς εκτόξευσε και δύο νέες ρουκέτες προς το Ισραήλ

Μετά από αυτήν την εξέλιξη το Ισραήλ σπάει και αυτό την εκεχειρία και και αρχίζει και πάλι τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας. 

«Μετά τα αδιάλειπτα πυρά των ρουκετών από τη Χαμάς σε όλη τη διάρκεια της ανθρωπιστικής εκεχειρίας, που συμφωνήθηκε για το καλό του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα, ο στρατός θα επαναλάβει άμεσα τις αεροπορικές, θαλάσσιες και χερσαίες επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε μια ανακοίνωση του στρατού.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση αυτή, κάτοικοι της Γάζας δήλωσαν ότι άκουσαν σφοδρούς βομβαρδισμούς στο ανατολικό τμήμα της πόλης. Αποτέλεσμα αυτών ήταν τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. 

Οι συγκρούσεις έχουν προκαλέσει των θάνατο 1050 Παλαιστινίων, στην πλειοψηφία τους άμαχοι ενώ από ισραηλινής πλευράς έχουν σκοτωθεί 42 στρατιώτες και τρεις πολίτες. 

«Έπειτα από αίτημα του ΟΗΕ, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε μια ανθρωπιστική εκεχειρία ως αύριο (σ.σ. σήμερα Κυριακή) τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)», δήλωσε ένας ισραηλινός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του μετά το πέρας ενός υπουργικού συμβουλίου στο Τελ Αβίβ. «Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις θα δράσουν εναντίον κάθε παραβίασης της εκεχειρίας», πρόσθεσε και συνέχει πως «τα ισραηλινά στρατεύματα θα συνεχίσουν να καταστρέφουν τις υπόγειες στοές της Χαμάς καθ’ όλη τη διάρκεια της εκεχειρίας».

«Καμία ανθρωπιστική εκεχειρία δεν μπορεί να ισχύσει χωρίς την απομάκρυνση των ισραηλινών αρμάτων μάχης από τη Γάζα, χωρίς οι κάτοικοι να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και τα ασθενοφόρα που μεταφέρουν τις σορούς να είναι ελεύθερα να κυκλοφορούν στη Γάζα», δήλωσε ο Φάουζι Μπάρχουμ, εκπρόσωπος της Χαμάς.

Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας απομάκρυνσης του στρατού από τη Γάζα έως ότου έχει εκμηδενιστεί η δύναμη πυρός της Χαμάς και κυρίως έχει καταστραφεί το υπόγειο δίκτυο με στοές και σήραγγες όπου κρύβει το οπλοστάσιό της, βρίσκονται τα επιχειρησιακά της κέντρα και απ’ όπου οι μαχητές της εξαπολύουν επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα η  ισραηλινή εφημερίδα Μααρίβ ισχυρίζεται σε σημερινό της άρθρο πως η Χαμάς σκόπευε να χρησιμοποιήσει τις υπόγειες στοές της στη Λωρίδα της Γάζας για να εξαπολύσει μια «μεγάλη τρομοκρατική επίθεση» εναντίον του Ισραήλ τον Σεπτέμβριο,. 

Η εφημερίδα επικαλείται ανώτερους αξιωματικούς του ισραηλινού στρατού οι οποίοι επισημαίνουν ότι 200 μαχητές της Χαμάς σκόπευαν να διεισδύσουν στο Ισραήλ ταυτόχρονα από δεκάδες υπόγειες σήραγγες που καταλήγουν μέσα ή κοντά σε ισραηλινές συνοικίες κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς σκόπευε να εξαπολύσει την επίθεση αυτή στη διάρκεια του εβραϊκού νέου έτους, που φέτος γιορτάζεται στις 24-26 Σεπτεμβρίου, σημειώνει η Μααρίβ, προσθέτοντας ότι οι πληροφορίες προέρχονται από μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης που συνελήφθησαν στη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα.