Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ζήτησε από τον πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού Αλασάνε Ουατάρα να αποφύγει μια νέα "αιματοχυσία" και τα αντίποινα κατά των υποστηρικτών του απερχόμενου προέδρου Λοράν Γκμπάγκμπο, ο οποίος συνελήφθη χθες Δευτέρα. Ζιπέ: Καλό νέο η σύλληψη του Γκμπαγκμπό.

Ο Μπαν Κι-μουν χαιρέτισε την έκκληση του Ουατάρα για το σχηματισμό επιτροπής φιλίας και συμφιλίωσης που θα ερευνήσει τις κατηγορίες για σφαγές και άλλα εγκλήματα που διέπραξαν και οι δύο πλευρές, επισήμανε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Μάρτιν Νεζίρκι.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ υπογράμμισε ακόμα στον πρόεδρο Ουατάρα πως "πρέπει να αποφευχθεί κάθε νέα αιματοχυσία, τώρα που ο Γκμπάγκμπο βρίσκεται στα χέρια των προεδρικών δυνάμεων", αλλά και "την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν αντίποινα εναντίον των υποστηρικτών του Γκμπάγκμπο", πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα, νωρίτερα, ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, Αλασάνε Ουαταρά, δήλωσε ότι ο αντίπαλός του Λοράν Γκμπαγκμπό, που συνελήφθη τη Δευτέρα και κρατείται σε ξενοδοχείο μαζί με την οικογένειά του, υπό την επίβλεψη και των δυνάμεων του ΟΗΕ, θα λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη.

Σε ένα σύντομο διάγγελμα που πραγματοποίησε μέσω του τηλεοπτικού δικτύου TCI, που τελεί υπό τον έλεγχό του, ο Ουαταρά, διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να διασφαλιστεί η φυσική προστασία του Γκμπαγκμπό και της οικογένειάς του.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα προχωρήσει στη σύσταση μιας επιτροπής διερεύνησης της Αλήθειας και Συμφιλίωσης, που θα εξετάσει τις καταγγελίες για ακρότητες εις βάρος των πολιτών, κατά τη διάρκεια των εμφύλιων συγκρούσεων και από τις δυο πλευρές. "Η χώρα μας γύρισε πλέον σελίδα σε μια από τις πιο οδυνηρές περιόδους στη ιστορία της", επεσήμανε ο Ουαταρά, στις δηλώσεις του.

Ζιπέ: Καλό νέο η σύλληψη του Γκμπαγκμπό

Η πτώση του Λοράν Γκμπάγκμπο στην Ακτή Ελεφαντοστού αποτελεί ένα "καλό νέο" για τις δεκάδες αφρικανικές χώρες στις οποίες θα διεξαχθούν τους επόμενους μήνες εκλογές και τα αποτελέσματά τους θα πρέπει να γίνουν σεβαστά, τόνισε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.

"Η πτώση του απερχόμενου προέδρου είναι ένα καλό νέο κατ'αρχήν για τους πολίτες της Ακτής του Ελεφαντοστού, οι οποίοι θα βγουν από τη δίνη του εμφυλίου για τον οποίο ευθυνόταν ο Γκμπάγκμπο", τόνισε ο Ζιπέ στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

"Είναι επίσης καλό νέο για την δημοκρατία, γιατί σημαίνει ότι δεκάδες αφρικανικές χώρες θα μπορούν να είναι σίγουρες ότι τα απολέσματα των δημοκρατικών εκλογών που θα διεξαχθούν σε αυτές, θα γίνουν σεβαστά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό", πρόσθεσε.