«Πυρά» κατά της Χαμάς εξεπέλυσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατηγορώντας την ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς ότι παραβίασε την 24ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, που πρότεινε η ίδια.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και στην εκπομπή «State of the Union» ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε:

«Η Χαμάς ούτε καν τηρεί την εκεχειρία που προτείνει η ίδια. Εξακολουθεί να εξαπολύει εναντίον μας επιθέσεις αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Το Ισραήλ θα λάβει όποια μέτρα είναι απαραίτητα για την προστασία του ισραηλινού λαού».

Σε άλλη του συνέντευξη στο «Fox News Sunday», ο Νετανιάχου είπε ότι η Χαμάς έχει παραβιάσει πέντε εκεχειρίες τις οποίες είχε δεχτεί και εφαρμόσει το Ισραήλ.

Μιλώντας στην εκπομπή «Meet the Press» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC ότι «μοναδική επιλογή» είναι η ειρηνευτική πρωτοβουλία με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου και πρόσθεσε ότι στόχος του Ισραήλ είναι η «αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας».

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρετζέβ, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι η πρόταση της Χαμάς για νέα 24ωρη εκεχειρία «δεν είναι σοβαρή».

«Η Χαμάς πρότεινε μία εκεχειρία και στη συνέχεια παραβίασε την ίδια την εκεχειρία που είχε προτείνει. Στερείται σοβαρότητας (η πρόταση). Εκεχειρία σημαίνει εκεχειρία», είπε ο ίδιος.