Οι στενότεροι δεσμοί της Ευρώπης με τον ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν αποδυναμώνουν τον σκοπό της δημοκρατίας στη Ρωσία, δήλωσε σε συνέντευξή του σε εφημερίδα ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, από τη φυλακή όπου κρατείται.

"Η 'ρεαλπολιτίκ', που συχνά ασκείται από την πολιτική ελίτ στην Ευρώπη έχει απογοητεύσει πολλούς ρώσους και έχει κλονίσει την πίστη στην εντιμότητα των αξιών που προωθεί η Δύση", είπε ο ορκισμένος εχθρός του Πούτιν, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Ο Χοντορκόφσκι, ο οποίος προφυλακίστηκε το 2003, υποχρεώθηκε τον Δεκέμβριο να εκτίσει ποινή κάθειρξης μέχρι το 2017 σε μία δίκη, την οποία ανώτατοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν πολιτικά υποκινούμενη.

Ο ρώσος πρώην πολυεκατομμυριούχος και πρώην επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρίας Yukos, εξέτιε τον τελευταίο χρόνο της οκταετούς ποινής κάθειρξης που του είχε επιβληθεί για φοροδιαφυγή και απάτη, σε μία δίκη που συνδέθηκε με την προεδρία του Πούτιν (2000-2008).

Ο Χοντορκόφσκι συνέκρινε τον Πούτιν με τον δικτάτορα Ιωσήφ Στάλιν, λέγοντας ότι αμφότεροι ερμήνευαν με τον ίδιο τρόπο την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος, αλλά αναφέρθηκε ξεχωριστά στον πρόεδρο Μεντβέντεφ.

"Ο Μεντβέντεφ έχει δημοκρατικές διαθέσεις και θέλει να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις. Αλλά είναι πολύ λίγο μόνο να επιθυμείς τις μεταρρυθμίσεις - πρέπει να τους δώσεις σάρκα και οστά", είπε ο πρώην μεγιστάνας, απαντώντας σε ερωτήσεις που απέστειλε η εφημερίδα στην ομάδα των δικηγόρων του.

"Φυσικά υπάρχει καλύτερη εναλλακτική από τον 'Πουτινισμό', η οποία μπορεί να ερμηνευθεί ως ένας ήπιος ολοκληρωτισμός, μία οικονομική εξάρτηση από τις πηγές και μία αρχαϊκή γραφειοκρατία".