Στο Βελιγράδι μεταβαίνει σήμερα η Φεντερίκα Μογκερίνι, υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, της χώρας που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το τρέχον εξάμηνο.

Η Μογκερίνι μεταβαίνει στο Βελιγράδι με μήνυμα ισχυρής ενθάρρυνσης προς τη Σερβία να συνεχίσει την πορεία, την οποία έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια.

"Η Σερβία μοιράζεται με την Ευρώπη τις ίδιες προτεραιότητες: οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση. Με ικανοποίηση παρατηρώ ότι η σερβική κυβέρνηση, παρά τις πλημμύρες, ξεκίνησε αποφασιστικά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα" δήλωσε η ιταλίδα ΥΠΕΞ σε συνέντευξη στην εφημερίδα "Politika" του Βελιγραδίου. 

Ακόμη, τόνισε πως μία από τις προτεραιότητες της ιταλικής προεδρίας στην ΕΕ είναι η ενσωμάτωση των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, ώστε να ολοκληρωθεί το αρχικό σχέδιο, στο οποίο πίστευαν οι ιδρυτές της ενωμένης Ευρώπης.

"Ακριβώς για τους λόγους αυτούς, τις πρώτες εβδομάδες της ιταλικής προεδρίας ξεκίνησα περιοδεία στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα με επίσκεψη στις πρωτεύουσες που προχώρησαν περισσότερο στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ" σημείωσε η κ. Μογκερίνι.

Σχετικά με τις σχέσεις Ιταλίας - Σερβίας, η κ. Μογκερίνι είπε ότι φέτος γιορτάζονται 135 χρόνια από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και ότι με τον όγκο των εμπορικών ανταλλαγών να ανέρχεται σε 3,5 δισ. ευρώ, με 2 δισ. ευρώ επενδύσεις και 500 επιχειρήσεις, η Ιταλία είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος και επενδυτής στη Σερβία.

Η κ. Μογκερίνι θα έχει συναντήσεις στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Ίβιτσα Ντάτσιτς, αντίστοιχα καθώς και με την πρόεδρο της Βουλής, Μάγια Γκοϊκοβιτς.