Πολλά άτομα συνελήφθησαν σήμερα στη Λευκορωσία μετά την χθεσινή επίθεση η οποία στοίχισε τη ζωή 12 ανθρώπων και τραυμάτισε άλλους περίπου 100 στο μετρό του Μινσκ, ανακοίνωσε ο Αντρέι Σβεντ της γενικής εισαγγελίας.

"Πολλοί άνθρωποι συνελήφθησαν στο πλαίσιο (των ερευνών για) την επίθεση στο Μινσκ", δήλωσε ο Σβεντ, τον οποίο επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο BelTA.

Ο κ. Σβεντ δεν διευκρίνισε τον ακριβή αριθμό των συλλήψεων. Το στέλεχος της εισαγγελίας πρόσθεσε ότι συγκεντρώνονται και αξιολογούνται στοιχεία για τα πρόσωπα αυτά και θα δοθούν στην δημοσιότητα κάποια εξ αυτών αργότερα.

Λουκασένκο: Προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας

Για "απόπειρα αποσταθεροποίησης της χώρας" έκανε λόγο ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, σχολιάζοντας την έκρηξη που σημειώθηκε στο σταθμό.

Ο Λουκασένκο συνέδεσε την επίθεση με εκείνη που σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2008, όταν αυτοσχέδιος μηχανισμός εξερράγη σε υπαίθρια συναυλία, την οποία παρακολουθούσε και ο ίδιος ο πρόεδρος τραυματίζοντας 50 ανθρώπους. Οι δράστες της επίθεσης δεν εντοπίστηκαν ποτέ. "Αυτοί είναι ίσως κρίκοι της ίδιας αλυσίδας", σχολίασε ο Λουκασένκο.

"Πρέπει να μάθουμε ποιός βγήκε κερδισμένος υπονομεύοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στη χώρα, ποιός βρίσκεται πίσω από αυτό", πρόσθεσε ο ίδιος αναφερόμενος στη χθεσινή επίθεση.

Μέλος της αντιπολίτευσης εξέφρασε φόβους ότι ο Λουκασένκο θα χρησιμοποιήσει την έκρηξη ως αφορμή για να εξοντώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους.

"Ανεξάρτητα από το ποιός οργάνωσε και διέταξε την επίθεση, η κυβέρνηση θα μπει στον πειρασμό να την χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία για να σφίξει τον κλοιό. Φοβάμαι ότι θα την χρησιμοποιήσει", δήλωσε ο Ανατόλι Λεμπέντκο, ηγέτης του Ενωμένου Κόμματος Πολιτών.

Eκρηκτικός μηχανισμός 5-7 κιλών ΤΝΤ

Η επίθεση χθες προκλήθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό 5 ως 7 κιλών ΤΝΤ που είχε τοποθετηθεί σε αποβάθρα σταθμού στο κέντρο της πόλης, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Λευκορωσίας.

Ο μηχανισμός ήταν κρυμμένος σε παγκάκι στην αποβάθρα απέναντι από το δεύτερο βαγόνι του συρμού στον σταθμό Οκτιάμπρσκαγια, περίπου εκατό μέτρα από την προεδρία, τόνισε ο Ανατόλι Κουλεσόφ. Η έκρηξη της βόμβας που περιείχε μεταλλικές μπίλιες διαμέτρου ενός εκατοστού δημιούργησε έναν κρατήρα με διάμετρο περίπου 80 εκατοστών, διευκρίνισε ο υπουργός.