Ο πρόεδρος της βουλγαρικής Βουλής Μιχαΐλ Μίκοφ είναι ο νέος πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο Μίκοφ επελέγη από τους 800 συνέδρους του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, με στόχο την ανανέωση του κόμματος χωρίς, ωστόσο, να το ρίξει σε επικίνδυνες περιπέτειες, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Στη σύντομη ομιλία του μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης διαδικασίας της εκλογής στο 48ο συνέδριο του ΒΣΚ, χθες ο νεοεκλεγείς πρόεδρος δήλωσε, ότι «το ΒΣΚ είναι το μεγαλύτερο κόμμα στη Βουλγαρία και αξίζει να γίνει το ισχυρότερο».

Ο 54χρονος Μίκοφ, θεωρείται ένα από τα δημοφιλέστερα στελέχη του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, τόσο εντός όσο και εκτός των κόλπων των Βουλγάρων Σοσιαλιστών.

Το προφίλ του

Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Σόφιας «Άγιος Κλήμης της Αχρίδας» στο ποινικό δίκαιο, ενώ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές σε ανθρώπινα δικαιώματα, σε φορολογική νομοθεσία και σε μεθόδους καταπολέμησης της διαφθοράς στη Γαλλία, στις ΗΠΑ και στην Ιταλία.

Έχει διατελέσει βουλευτής στα τέσσερα τελευταία κοινοβούλια ενώ εξελέγη Πρόεδρος της 42ης Λαϊκής Συνέλευσης τον περασμένο Μάιο. Ως υπουργός Εσωτερικών (2008-2009), ο κ. Μίκοφ προχώρησε σε μια σειρά από ριζικές μεταρρυθμίσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Δίωξης του Οργανωμένου Εγκλήματος, με γνώμονα την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς της.

Κύριος ανταγωνιστής του κ. Μίκοφ για την προεδρία του κόμματος υπήρξε ο υπό παραίτηση υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Ντραγκομίρ Στόινεφ, ο οποίος έχασε τη μάχη στο δεύτερο γύρο της εκλογής αργά χθες βραδύ συγκεντρώνοντας το 47% των ψήφων έναντι 53% του κ. Μίκοφ.