Βαριά απόφαση έλαβε το Δικαστήριο Διαιτησίας στη Χάγη σε βάρος της Ρωσίας, για την πτώχευση του ιδιωτικού πετρελαϊκού κολοσσού Yukos του έκπτωτου ολιγάρχη Μιχαήλ Χοντορκόφσκι. 

Το Δικαστήριο καλεί τη Μόσχα να καταβάλει αποζημιώσεις ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πρώην μετόχους της εταιρείας. Το ποσό των 50 δισ. δολαρίων είναι ωστόσο σαφώς μικρότερο σε σχέση με τα 103.5 δισεκατομμύρια δολάρια που επιζητούσαν οι ενάγοντες.

Το δικαστήριο έκρινε πως η Ρωσία υποχρέωσε την Yukos σε χρεοκοπία και στη συνέχεια πούλησε περιουσιακά της στοιχεία σε κρατικές εταιρείες για πολιτικούς σκοπούς.

Πάντως, πριν καν την ανακοίνωση της απόφασης, ρώσος ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο ένδικό μέσο για να υπερασπισθεί τη θέση της μετά την καταδίκη.

H Yukos ήταν επί χρόνια ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στη Ρωσία, αναδεικνύοντας τον Χοντορκόβσκι στον πλουσιότερο άνθρωπο της χώρας. Ήλθε όμως σε σύγκρουση με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τελικά καταδικάστηκε σε πολυετή κάθειρξη για απάτη και φοροδιαφυγή.

Η προσφυγή στο Δικαστήριο Διαιτησίας έγινε από την εταιρεία που ήταν άλλοτε ο μεγαλομέτοχος της Yukos, και το όργανο μέσω του οποίου ο Χοντορκόβσκι ήλεγχε την επιχείρηση.