Την ώρα που οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία κορυφώνονται, η Ευρωπαϊκή Ένωση σκληραίνει τη στάση της απέναντι στη Ρωσία ακόμη περισσότερο και ετοιμάζεται να βάλει στο στόχαστρο της επιχειρηματίες που βρίσκονται κοντά στο περιβάλλον του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η πρωτοβουλία έρχεται από τη γερμανική πλευρά, η οποία επιμένει για την επιβολή κυρώσεων σε ρώσους ολιγάρχες.

«Πρέπει να παγώσουμε τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διαθέτουν (σε τράπεζες) στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και να ανακαλέσουμε τις άδειες εισόδου τους» στην ΕΕ, δήλωσε το Σάββατο ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Οι πρεσβευτές της ΕΕ συναντώνται στις 17:30 ώρα Ελλάδας στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν σχετικά με τα ονόματα που θα βρίσκονται στη μαύρη λίστα, η οποία μέχρι στιγμής περιλαμβάνει 87 φυσικά και 20 νομικά πρόσωπα, στα οποία έχουν επιβληθεί ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα πόρων στην ΕΕ.

Η ΕΕ χρειάζεται πάντως να έχει αδιάσειστες αποδείξεις της εμπλοκής των ολιγαρχών στην κρίση στην ανατολική Ουκρανία ή στην προσάρτηση της Κριμαίας πριν τους προσθέσει στην μαύρη λίστα, καθώς όλες οι αποφάσεις της θα μπορούσαν να αμφισβητηθούν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επεσήμανε μία διπλωματική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.