Σε συμφωνία για κοινή κάθοδο στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου κατέληξαν τα κύρια κόμματα τις αντιπολίτευσης στη Ρουμανία.

Το κεντροδεξιό Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) και το Δημοκρατικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PDL)συμφώνησαν υπέρ της συνεργασίας για τη δημιουργία μιας ισχυρής παράταξης που θα σταθεί με αξιώσεις απέναντι στον κεντροαριστερό συνασπισμό του πρωθυπουργού, Βίκτορ Πόντα.

Όνομα της νέας παράταξης είναι «Χριστιανική Φιλελεύθερη Συμμαχία» ενώ αναμένεται να οριστεί κοινός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές που προγραμματίζονται για τις 2 Νοεμβρίου.

Πολιτικοί αναλυτές αναμένουν υποψήφιος του κεντροδεξιού συνασπισμού να είναι ο κ. Ιοχάνις, 55 ετών μέλος της γερμανικής εθνικής κοινότητας και δήμαρχος της πόλης Σιμπίου της Τρανσυλβανίας.

Στο ιδρυτικό συνέδριο εγκρίθηκε παράλληλα η συνένωση των δύο κομμάτων καθώς και το νέο πρόγραμμα του πολιτικού σχηματισμού, στο οποίο τονίζεται ότι η Χριστιανική Φιλελεύθερη Συμμαχία θα είναι υπερασπιστής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης.