Επιμέλεια: Παναγιώτης Βελισσάρης - Λυμπερίδης

Για λίγο φαίνεται πως κράτησε η ηρεμία στη Λωρίδα της Γάζας καθώς οι εχθροπραξίες φαίνεται να κλιμακώνονται εκ νέου, με το Ισραήλ να ανγοεί τις εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός. Τις επιδρομές που αποδίδονται στο Ισραήλ σε δύο σημεία στη Γάζα, διαδέχθηκαν εκτοξεύσεις ρουκετών και όλμων από τη Χαμάς

Οι αρχές του Ισραήλ αργά το απόγευμα της Δευτέρας ζήτησαν από τον άμαχο πληθυσμό που κατοικεί στις περιοχές κοντά στην πόλη της Γάζας να απομακρυνθεί «αμέσως» από τις εστίες του, ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή διαγγέλματος του πρωθυπουργού της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο, ένας πύραυλος έπληξε τα εξωτερικά ιατρεία του μεγαλύτερου νοσοκομείου της περιοχής, ενώ λίγο αργότερα ακόμη μία επιδρομή πραγματοποιήθηκε κοντά σε καταυλισμό προσφύγων.

Το πρακτορείο Associated Press κάνει λόγο για συνολικά δέκα νεκρούς από τα χτυπήματα (εκ των οποίων τα οκτώ παιδιά), ενώ ακόμη 46 τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται η Haaretz,το χτύπημα στο νοσοκομείο πραγματοποιήθηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ενώ σημειώνεται πως το κτίριο χρησιμοποιείται από κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας που έχουν αφήσει τα σπίτια τους λόγω των εχθροπραξιών.

Σχετικά με τη δεύτερη επίθεση, πραγματοποιήθηκε κοντά στον καταυλισμό προσφύγων Shati, και είχε ως στόχο ένα αυτοκίνητο. 

Ωστόσο, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις αρνούνται την ευθύνη για τα χτύπηματα και επέρριψαν την ευθύνη στη Χαμάς.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει η Haaretz τουλάχιστον τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν στο Ισραήλ από όλμους που εκτοξεύτηκαν σε μεθοριακή κοινότητα από τη Γάζα, ενώ οι σειρήνες για επιθέσεις ρουκετών χτύπησαν σε διάφορες περιοχές. 

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε σχεδόν αμέσως η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, υποστηρίζοντας ότι τα θύματα ήταν στρατιώτες και ανέβασε τον αριθμό των τραυματιών στους 10.

Ισραήλ: Ο ΟΗΕ δεν σέβεται τις ανάγκες μας

Στο μεταξύ, με πολύ έντονο τρόπο αντέδρασε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στην έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕγια άμεση εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε συνομιλία του με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν, ο Νετανιάχου επεσήμανε πως η ανακοίνωση του Συμβουλίου, «σχετίζεται με τις ανάγκες μιας δολοφονικής τρομοκρατικής ομάδας που επιτίθεται εναντίον των Ισραηλινών πολιτών και δεν έχει καμία απάντηση για τις ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ».