Την πρόθεση του Ισραήλ να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε έκτακτο διάγγελμά του, στον απόηχο των αιματηρών επιδρομών που στοίχησαν τη ζωή σε τουλάχιστον 10 άτομα, ανάμεσά του σε οκτώ παιδιά.

Ο Νετανιάχου επεσήμανε πως το Ισραήλ είναι προετοιμασμένο για μία επιχείρηση στη Γάζα. Αντικειμενικός στόχος, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, η καταστροφή των τούνελ από τα οποία μεταβαίνουν στα εδάφη της χώρας μαχητές της Χαμάς. Όπως επεσήμανε πρέπει να δημιουργηθεί μία αποστρατικοποιημένη ζώνη στα παραλιακά εδάφη της Γάζας.

«Θα χρειαστεί γενναιότητα και αποφασιστικότητα για να πολεμήσουμε μία τρομοκρατική οργάνωση που επιδιώκει την καταστροφή μας» επεσήμανε και προσέθεσε «πως θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μία παρατεταμένη εκστρατεία».

Ο υπουργός Άμυνας της χώρας Μοσέ Γιαλόν λαμβάνοντας το λόγο υπογράμμισε ότι το Ισραήλ δεν θα διστάσει να επεκτείνει την επιχείρηση στη Γάζα

Όπως μεταδίδει η Haaretz, λίγο μετά το διάγγελμα του Νετανιάχου, τεθωρακισμένα και πυροβολικών των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων άρχισαν να βάλουν κατά στόχων στη Λωρίδα της Γάζας.

Από τις νέες επιθέσεις σκοτώθηκαν 15 παλαιστίνιοι εκ των οποίων και τρία παιδιά.

Είχαν προηγηθεί προειδοποιήσεις των ΙΕΔ προς τους κατοίκους περιοχών που επρόκειτο να πληγούν από τα πυρά. Οι αρχές του Ισραήλ κάλεσαν τον άμαχο πληθυσμό που κατοικεί στις περιοχές κοντά στην πόλη της Γάζας να απομακρυνθεί «αμέσως» από τις εστίες του.

Στον απόηχο του νέου μακελειού

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται στον απόηχο του νέου μακελειού που σημειώθηκε από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα σε δύο κοντινά σημεία, σε ένα πάρκο και ένα νοσοκομείο. Από τις επιθέσεις, τουλάχιστον 10 άτομα σκοτώθηκαν, εκ των οποίων τα οκτώ παιδιά, ενώ ακόμη 46 τραυματίστηκαν.

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις αρνήθηκαν την ευθύνη για τα χτυπήματα και επέρριψαν την ευθύνη στη Χαμάς.

Τα χτυπήματα αυτά προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση της Χαμάς, η οποία εξαπέλυσε μπαράζ ρουκετών, σε διάφορες πόλεις ενώ τουλάχιστον τέσσερα άτομα, οι οποίοι όπως ανακοινώθηκε ήταν ισραηλινοί στρατιώτες, σκοτώθηκαν στο Ισραήλ από όλμους που εκτοξεύτηκαν σε μεθοριακή κοινότητα από τη Γάζα.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε σχεδόν αμέσως η Χαμάς, υποστηρίζοντας ότι τα θύματα ήταν στρατιώτες και ανέβασε τον αριθμό των τραυματιών στους 10.

Την ίδια ώρα, τις πιέσεις προς το Ισραήλ και τη Χαμάς για επίτευξη μίας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας αποφάσισαν να εντείνουν οι ηγέτες της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας.