Αναστάτωση έχει προκαλέσει στις αεροπορικές εταιρείες η κατάρριψη του Boeing στην ανατολική Ουκρανία, με αποτέλεσμα να ζητούν να λαμβάνουν «ουδέτερες πληροφορίες» σχετικά με το αν μπορούν να πετούν ή να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο πάνω από εμπόλεμες ζώνες.

Όπως δήλωσε πηγή προσκείμενη στο θέμα στο πρακτορείο Ειδήσεων Ρόιτερς το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη μεταξύ διεθνών αεροπορικών οργανισμών. 

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, η Διεθνής Οργάνωση Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), κάλεσε τους επικεφαλής της αεροπορικής βιομηχανίας, αεροδρόμια και παγκόσμια δίκτυα εναέριας κυκλοφορίας να παραστούν στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο Μοντρεάλ του Καναδά, προκειμένου να συζητηθούν οι τομείς όπου πρέπει να γίνουν αλλαγές ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εταιρείες πετούν πάνω από ασφαλείς εναέριους χώρους. Το θέμα αυτό τέθηκε προς συζήτηση μετά την κατάρριψη στην ανατολική Ουκρανία ενός αεροσκάφους της Malaysia Airlines όπου συνολικά 298 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. 

Οι αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες θα εκπροσωπούνται από τον Διεθνή Οργανισμό Αεροπορικών Μεταφορών, αναμένεται να θέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων την ανάγκη για άμεση βελτίωση στην πρόσβαση σε «ουδέτερες πληροφορίες που βασίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια», δήλωσε η πηγή. 

«Οι αεροπορικές εταιρείες δεν διαθέτουν πράκτορες της CIA που εργάζονται για αυτές», δήλωσε η πηγή που μίλησε στο Ρόιτερς υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Εξαρτάται από την κάθε εταιρεία να αποφασίσει εάν τα αεροπλάνα της θα πετούν ή όχι πάνω από τέτοιες περιοχές, βασιζόμενες όμως σε ακριβείς πληροφορίες», είπε. «Ωστόσο, ορισμένες χώρες δεν πρόκειται ποτέ να αποκαλύψουν ποτέ ότι υπάρχει πρόβλημα με τον εναέριο χώρο τους. Κάτι τέτοιο καθιστά δύσκολο το έργο των αεροπορικών εταιρειών». 

Τη Δευτέρα, η εταιρεία Emirates Airline ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να σταματήσει τις πτήσεις πάνω από τον εναέριο χώρο του Ιράκ εξαιτίας φόβων ότι μαχητές στη χώρα αυτή μπορεί να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια των αεροσκαφών της.