Την ώρα που η Λωρίδα της Γάζας συνεχίζει να «αιμορραγεί» και να δέχεται επιθέσεις από τον ισραηλινό στρατό, έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα, καθώς τη νύχτα βομβάρδισαν τον μοναδικό ηλεκτρικό σταθμό. 

Παράλληλα, στον ανελέτητο πόλεμο Ισραήλ - Γάζας μπαίνει και το Ιράν, με αποτέλεσμα ο φόβος γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή να γιγαντώνεται.

Χωρίς ρεύμα η Γάζα 

Σταμάτησε να λειτουργεί ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Λωρίδας της Γάζας, ύστερα από τον βομβαρδισμό του από τον ισραηλινό στρατό τη νύκτα.

«Ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γάζας σταμάτησε να λειτουργεί έπειτα από ισραηλινό βομβαρδισμό της περασμένης νύκτας, ο οποίος έπληξε τον ατμολέβητα και στη συνέχεια τις δεξαμενές καυσίμων, οι οποίες ανεφλέγησαν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φάτι αλ-Σέιχ Χαλίλ, υποδιευθυντής της υπηρεσίας Ενέργειας του παλαιστινιακού θύλακα.

Η ηλεκτροδότηση στη Γάζα και σε πολλές ακόμη περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα διακόπηκε. Πυκνός μαύρος καπνός έχει καλύψει την περιοχή του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Πολλές πυρκαγιές προκλήθηκαν στον τομέα αυτό (κεντρική Λωρίδα της Γάζας) όπου τα ασθενοφόρα δεν μπορούσαν να εισέλθουν.

«Το εργοστάσιο καταστράφηκε», δήλωσε ο διευθυντής του Μοχάμεντ αλ Σαρίφ, αναφέροντας ότι η τοπική πυροσβεστική υπηρεσία δεν έχει εξοπλισμό κατάλληλο για την κατάσβεση της φωτιάς.

Το εργοστάσιο καλύπτει σχεδόν το 30% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με τον Φάτι αλ Σέιχ Χαλίλ, «πέντε από τις δέκα γραμμές ηλεκτροδότησης που προέρχονται από το Ισραήλ για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Λωρίδα της Γάζας, υπέστησαν ζημιές από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και οι υπηρεσίες συντήρησης και αποκατάστασης των βλαβών δεν μπορούν να φθάσουν στην περιοχή».

Χαμενεΐ: Ο ισλαμικός κόσμος να εξοπλίσει τους Παλαιστίνιους

Ως λυσσασμένο σκύκλο που διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα χαρακτήρισε το Ισραήλ ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Μάλιστα, κάλεσε τον ισλαμικό κόσμο να «εξοπλίσει» τους Παλαιστίνιους.

«Ενας λυσσασμένος σκύλος, ένας άγριος λύκος επιτίθεται κατά αθώων ανθρώπων, αθώων παιδιών που έχασαν τη ζωή τους. Αυτό που διαπράττουν οι ηγέτες του σιωνιστικού καθεστώτος είναι γενοκτονία, μία ιστορική καταστροφή», δήλωσε ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν.

Πάνω από 1.000 νεκροί Παλαιστίνιοι

Άλλοι πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τη νύχτα στη Γάζα, από βομβαρδισμό των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στην πόλη Χαν Γιουνές, στα νότια του παλαιστινιακού θύλακα, όπως έγινε γνωστό από παλαιστινιακές πηγές.

Σύμφωνα με τον Άσραφ αλ Κούντρα, τον εκπρόσωπο των υπηρεσιών αρωγής της Γάζας, από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων στις 8 Ιουλίου έχουν σκοτωθεί 1.067 Παλαιστίνιοι.

Από την πλευρά του Ισραήλ, χθες κατά τη διάρκεια σύγκρουσης με ομάδα ενόπλων Παλαιστινίων σκοτώθηκαν άλλοι πέντε ισραηλινοί στρατιώτες.