Δεν βρέθηκαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ότι από απαχθέντες από το Κόσοβο αφαιρέθηκαν βίαια ζωτικά όργανα, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα της ειδικής ομάδας ερευνών, Κλιντ Ουίλιαμσον.

Ο ίδιος, από τις Βρυξέλλες ανέφερε ότι υπάρχουν αποδείξεις για ανάμειξη της ηγεσίας του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου" σε εκστρατεία εθνικής εκκαθάρισης.

"Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν" είπε.

Ο αμερικανός εισαγγελέας υπενθύμισε ότι στην έκθεση του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι αναφέρεται ότι πρόκειται για κάποιες περιπτώσεις και όχι για εκατοντάδες, όπως εικαζόταν από τα ΜΜΕ.

Ο κ. Ουίλιαμσον τόνισε ότι βρέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία για συστηματικά εγκλήματα σε βάρος εθνικών μειονοτήτων στο Κόσοβο και κυρίως σε βάρος Σέρβων και Ρομά.

"Δομές από τη διοίκηση του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου" το 1999 οργάνωσαν εθνική εκκαθάριση νότια του ποταμού Ίμπαρ και στη συνέχεια την εξόντωση των πολιτικών τους αντιπάλων" ανέφερε ο κ. Ουίλιαμσον και υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένες πράξεις, αλλά για οργανωμένη εκστρατεία, στην οποία συμμετείχε η ηγεσία του ΑΣΚ.

Παράλληλα, τόνισε ότι δεν μπορεί να μιλήσει για τα ευρήματα των ερευνών πριν από τη συγκρότηση του ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα στο Κόσοβο. "Μέχρι τότε τα ευρήματα της έρευνας θα παραμείνουν σφραγισμένα" αποσαφήνισε.

Ντελ Πόντε: Κρίμα που δεν βρέθηκαν αποδείξεις

Η πρώην γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) Κάρλα Ντελ Πόντε εξέφρασε λύπη επειδή η ειδική ομάδα ερευνών δεν βρήκε επαρκείς αποδείξεις .

“Είναι κρίμα, αλλά δεν αιφνιδιάστηκα, επειδή είναι πολύ δύσκολο να διεξαχθεί κατάλληλη έρευνα ύστερα από τόσα πολλά χρόνια” είπε η κ. Ντελ Πόντε σε τηλεφωνική δήλωσή της στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug και εξήγησε ότι ούτε οι ερευνητές του ICTY μπόρεσαν να βρουν αποδείξεις, “επειδή κανένας δεν ήθελε να τους βοηθήσει”.

Η ίδια εξέφρασε την ελπίδα στο μέλλον να εντοπιστούν αποδεικτικά στοιχεία, ώστε να απαγγελθούν κατηγορίες για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων.

Η Κάρλα Ντελ Πόντε είχε παρουσιάσει στοιχεία για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο στο βιβλίο της “Το κυνήγι: εγώ και οι εγκληματίες πολέμου» που κυκλοφόρησε το 2008.

Η κ. Ντελ Πόντε ανέφερε στο βιβλίο ότι μέλη του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου" απήγαγαν Σέρβους και τους οδηγούσαν στην Αλβανία για αφαίρεση οργάνων και θανάτωση στο λεγόμενο “κίτρινο σπίτι”, παράνομο αυτοσχέδιο νοσοκομείο.
Στη συνέχεια η σερβική εισαγγελία για τα εγκλήματα πολέμου άνοιξε την υπόθεση “κίτρινο σπίτι”.