Εντείνονται οι οικονομικές πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ προς τη Ρωσία, τόσο σε προσωπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Βρυξέλλες σήμερα επέβαλαν σειρά κυρώσεων κατά της Μόσχας οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ από το τέλος της ημέρας την Πέμπτη και θα αναθεωρηθούν έπειτα από τρεις μήνες.

Όπως προβλέπει η συμφωνία, η Ρωσία πλέον δεν θα έχει πρόσβαση σε αγορές της ΕΕ, απαγορεύεται η πώληση όπλων, ευαίσθητων τεχνολογιών του ενεργειακού τομέα και προϊόντων διπλής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής. 

Κυρώσεις και κατά ολιχαρχών

Νωρίτερα, τέσσερις ρώσοι επιχειρηματίες που βρίσκονται κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν βρέθηκαν στο στόχαστρο των νέων κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα.

Λόγος των κυρώσεων είναι ότι επωφελήθηκαν από την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας ή ότι υποστήριξαν έμπρακτα την αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας.

Την απόφαση έλαβαν σήμερα το πρωί οι 28 πρεσβευτές των χωρών – μελών, ενώ ταυτόχρονα αποφασίστηκε να επιβληθούν κυρώσεις σε τέσσερις οντότητες, μεταξύ αυτών και σε μια τράπεζα, για τους ίδιους λόγους.

Τα στοιχεία των φυσικών προσώπων και των νομικών προσώπων θα δημοσιοποιηθούν αύριο στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Στο χορό και οι ΗΠΑ

Αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν σε επιβολή κυρώσεων κατά ρωσικών εταιριών. Η Ουάσινγκτον απαγόρευσε τις συναλλαγές με την VTB, τη δεύτερη σε μέγεθος ρωσική τράπεζα, τη θυγατρική της, τη Bank of Moscow και την Russian Agriculture Bank, την τράπεζα που χορηγεί δάνεια σε αγρότες. 

Έτσι, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε όλες τις μεγάλες τράπεζες στις οποίες το ρωσικό δημόσιο κατέχει άνω του 50% των μετοχών, εκτός από την Sberbank.

Επιπροσθέτως, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, επιβλήθηκαν κυρώσεις και στο ναυπηγείο United Shipbuilging Corp που εδρεύει στην Αγία Πετρούπολη.