Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, κι ενώ η κατάπαυση του πυρός μοιάζει, προς το παρόν, ανέφικτη. Σοκ προκαλεί ο αριθμός των νεκρών παιδιών.

Στο μεταξύ ο αρχηγός του ένοπλου βραχίωνα της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, που μίλησε σε ηχογραφημένο μήνυμα για πρώτη φορά μετά την έναρξη των εχθροπραξιών απέρριψε την κατάπαυση του πυρός μέχρι να τερματιστεί η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα και να αρθεί ο αποκλεισμός του.

Η ηχογραφημένη δήλωση του Μοχάμεντ Ντέιφ μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση της Χαμάς, ενώ προσέθεσε ότι οι άνδρες του δεν στοχεύουν Ισραηλινούς πολίτες.

Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών

Περισσότερα από 100 πτώματα μεταφέρθηκαν σήμερα σε διάφορα νεκροτομεία της Γάζας, μετά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού σε διάφορα σημεία του παλαιστινιακού θύλακα, ανεβάζοντας τον αριθμό των Παλαιστίνιων που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των συγκρούσεων σε τουλάχιστον 1.190, όπως ανέφεραν οι τοπικές υπηρεσίες άμεσης βοήθειας. Οι τραυματίες ξεπερνούν τις 7.000.

Το Ισραήλ από την πλευρά του έχει χάσει συνολικά 53 στρατιώτες και τρεις πολίτες από την έναρξη των συγκρούσεων.

Σοκ προκαλεί, πάντως, ο αριθμός των νεκρών παιδιών. Πάνω από 166 παιδιά μικρότερα από 12 ετών έχουν σκοτωθεί στους βομβαρδισμούς. Συνολικά, τουλάχιστον 239 παιδιά –157 αγόρια και 82 κορίτσια– ηλικίας μεταξύ 3 μηνών και 17 ετών έχουν σκοτωθεί σε διάστημα 3 εβδομάδων, ανακοίνωσε η UNICEF.

Μέχρι στιγμής, η υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τονίζει ότι δε μπορεί να επαληθεύσει τις πληροφορίες για τον θάνατο, σήμερα, άλλων 10 παιδιών.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 6 παιδιά από το Ισραήλ –3 αγόρια και 3 κορίτσια, το μικρότερο εκ των οποίων είναι ένα βρέφος 3 μηνών– έχουν τραυματιστεί από ρουκέτες και επιθέσεις με όλμους από τη Γάζα.

Επιπλέον ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι περισσότεροι από 200.000 Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας φιλοξενούνται στις 85 εγκαταστάσεις του οργανισμού.

Ο εκπρόσωπος τύπου Κρις Γκάνες περιέγραψε εξάλλου την αύξηση του αριθμού των εκτοπισμένων ανθρώπων –περίπου 30.000 μετά την παραβίαση της εκεχειρίας– κάνοντας λόγο για ένα «τεράστιο κύμα».

Ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ ισοδυναμεί τώρα με το 10% και πλέον του πληθυσμού του παλαιστινιακού θύλακα.

Σημειώνεται ότι ο στρατός του Ισραήλ (IDF) δημοσιοποίησε βίντεο από επιχειρήσεις στη βόρεια Γάζα. Oι εικόνες αποτυπώνουν τη φρίκη.

Δείτε το βίντεο: