Νέο βομβαρδισμό κατά σχολείου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που φιλοξενεί αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο ισραηλινός στρατός.

Όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, οβίδες από άρματα μάχης έπληξαν δύο αίθουσες σχολείου της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια. Σε πενήντα ανέρχεται ο αριθμός των τραυματιών, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. 

Σε δηλώσεις τους σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Γάζας, αυτόπτες μάρτυρες τόνισαν ότι πολλές οβίδες έπληξαν το σχολείο αλ-Χουσέιν, όπου πολλοί άμαχοι έχουν καταφύγει εκτάκτως για να σωθούν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. 

Την ίδια ώρα ο απολογισμός των θυμάτων από την αρχή της επιχείρησης του ισραηλινού στρατού είναι τραγικός. 

Οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε 1.262 και οι τραυματίες σε 7.000. Μάλιστα τα 2/3 των ανθρώπων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν είναι άμαχοι μεταξύ τους γυναίκες και παιδιά

Στα 83 σχολεία της UNRWA έχουν καταφύγει τουλάχιστον 180.000 κάτοικοι του πλαιστινιακού εδάφους μετά την προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού ότι η περιοχή ή γειτονιά όπου κατοικούν ενδέχεται να πληγεί από μαζικούς βομβαρδισμούς. 

Πολλά από τα σχολεία αυτά έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές από τις μάχες. Στις 24 Ιουλίου, ισραηλινή οβίδα έπεσε στο προαύλιο ενός από τα σχολεία αυτή στη Μπέιτ Χανούν και 15 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους. Ο ισραηλινός στρατός, ωστόσο, ανακοίνωσε ότι δεν οφείλεται στην οβίδα του ο θάνατος των Παλαιστινίων. 

Το Ισραήλ καθιστά τη Χαμάς υπεύθυνη για τους θανάτους αμάχων, κατηγορώντας το ισλαμιστικό κίνημα ότι χρησιμοποιεί τον πληθυσμό ως "ανθρώπινη ασπίδα", κρύβοντας τα όπλα και τα επιχειρησιακά του κέντρα σε εκκλησίες, τζαμιά και σχολεία.

Στο «σκοτάδι» η πόλη

Την ίδια ώρα η πόλη παραμένει στο σκοτάδι, αφού ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον παράκτιο θύλακα χτυπήθηκε από οβίδα.  

Η μονάδα παραγωγής ενέργειας χτυπήθηκε χθες Τρίτη από οβίδα και έπιασε φωτιά με αποτέλεσμα να σταματήσει ολοκληρωτικά η λειτουργία του, αφήνοντας στο σκοτάδι το μεγαλύτερο μέρος των 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας. Σύμφωνα με αξιωματούχους, θα χρειαστούν εβδομάδες ή ακόμα και μήνες προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Η καταστροφή της μονάδας δεν είχε μόνο αντίκτυπο στα νοικοκυριά αλλά επίσης και σε νοσοκομεία, προμήθειες νερού και συστήματα επεξεργασίας λυμάτων, δημιουργώντας κινδύνους για τη δημόσια υγεία, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι ακόμα και πριν ξεσπάσουν οι διαμάχες το ηλεκτρικό ρεύμα ήταν διαθέσιμο για λίγες μόνο ώρες την ημέρα.