Μπορεί λίγες ώρες πριν η Ουάσινγκτον να καταδίκασε την επίθεση του Ισραήλ κατά σχολείου του ΟΗΕ στη Γάζα, ωστόσο αργότερα επιβεβαίωσε ότι επανεφοδίασε το Ισραήλ με πολεμοφόδια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου ο ισραηλινός στρατός είχε ζητήσει στις 20 Ιουλίου επανεφοδιασμό καθώς εμφάνιζε μείωση των αποθεμάτων του. Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ενέκρινε την πώληση τρεις ημέρες αργότερα, καθώς όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι «οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να εγγυώνται την ασφάλεια του Ισραήλ και είναι καθοριστικό για τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ να παρέχεται βοήθεια στο Ισραήλ για να αναπτύσσει και να διατηρεί ισχυρή ικανότητα αυτοάμυνας». «Η συγκεκριμένη πώληση αμυντικού εξοπλισμού συνάδει με τους στόχους αυτούς» πρόσθεσε. 

Σημειώνεται ότι μέρος των πολεμοφοδίων προέρχεται από αποθέματα που είχε αποθηκεύσει ο αμερικανικός στρατός στο ισραηλινό έδαφος για να τα χρησιμοποιήσει ο ισραηλινός στρατός σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και η αξία τους ανέρχεται σε περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια (746 εκατομμύρια ευρώ). 

Ο Κέρμπι υπογράμμισε όταν τα πολεμοφόδια αυτά ήταν αποθηκευμένα εκεί «εδώ και χρόνια, αρκετά πριν από τη σημερινή κρίση». 

«Η απόφαση να παραδοθούν πολεμοφόδια από το απόθεμα αυτό ήταν αμιγώς υπουργική και δεν χρειαζόταν την έγκριση του Λευκού Οίκου», πρόσθεσε. 

Ωστόσο ο εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε εάν ο Λευκός Οίκος ενεπλάκη στην απόφαση για την πώληση του άλλου μέρους των πολεμοφοδίων που παραδόθηκε στο Ισραήλ.