Η Αφρικανική Ενωση ζήτησε σήμερα στην Αντίς Αμπέμπα από τους λίβυους αντικαθεστωτικούς "να συνεργασθούν πλήρως" μετά την απόρριψη της πρότασης για κατάπαυση του πυρός που κατέθεσε ο οργανισμός. Χέιγκ: Να συνεχίσει τις προσπάθειές του το ΝΑΤΟ. Νέες απώλειες αμάχων.

"Εξαιτίας μίας πολιτικής προϋπόθεσης η οποία ετέθη από το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο για την επείγουσα έναρξη συνομιλιών για τις διατυπώσεις σχετικά με μία κατάπαυση του πυρός, δεν έγινε δυνατόν, σε αυτό το στάδιο, να επιτευχθεί συμφωνία για την ουσία του τερματισμού των εχθροπραξιών", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στην Αντίς Αμπέμπα μετά την επίσκεψη αντιπροσωπείας της Αφρικανικής Ενωσης στην Λιβύη.

Με την ανακοίνωση η αντιπροσωπεία "απευθύνει επείγουσα έκκληση στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, προς το ύψιστο συμφέρον της Λιβύης, να συνεργασθεί πλήρως και να συμβάλει στην εξεύρεση πολιτικής και διαρκούς λύσης που ο λαός της Λιβύης επιζητεί και για την υποστήριξη της οποίας δίνει διαβεβαιώσεις η διεθνής κοινότητα".

Ο Μουάμαρ Καντάφι αποδέχθηκε την πρόταση της Αφρικανικής Ενωσης για κατάπαυση του πυρός, όμως η ηγεσία των λίβυων αντικαθεστωτικών την απέρριψε θέτοντας ως προϋπόθεση την αποχώρηση του Καντάφι από την εξουσία.

Χέιγκ: Να συνεχίσει τις προσπάθειές του το ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ, στο περιθώριο συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ κάλεσε σήμερα το ΝΑΤΟ να "συνεχίσει και να ενισχύσει" τις στρατιωτικές προσπάθειές του στη Λιβύη για την προστασία του άμαχου πληθυσμού.

"Πρέπει να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας στο ΝΑΤΟ. Αυτός είναι ο λόγος που το Ηνωμένο Βασίλειο προσέφερε τις τελευταίες εβδομάδες επιπλέον αεροσκάφη ικανά να πλήττουν χερσαίους στόχους που απειλούν τον άμαχο πληθυσμό... εννοείται ότι είναι ευπρόσδεκτες και άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο", πρόσθεσε ο βρετανός υπουργός.

Ο Χέιγκ δήλωσε ακόμη ότι ένα "βιώσιμο" μέλλον για τη Λιβύη σημαίνει την αποχώρηση του Μουάμαρ Καντάφι από την ηγεσία της.

Στο τέλος της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο "πιστεύω ότι θα πούμε πολύ καθαρά ότι οποιοδήποτε βιώσιμο μέλλον για τη Λιβύη σημαίνει την αποχώρηση του συνταγματάρχη Καντάφι", υπογράμμισε ο βρετανός υπουργός.

Νωρίτερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ είχε ήδη δηλώσει πως το ΝΑΤΟ "δεν επιτελεί επαρκώς" το ρόλο του στη Λιβύη .

Νέες απώλειες αμάχων -Συνεχίζονται οι θηριωδίες της πλευράς Καντάφι

Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε σήμερα ότι από αεροπορικό πλήγμα του ΝΑΤΟ στην πόλη Κίκλα, 100 χλμ. νότια της Τρίπολης, σκοτώθηκαν πολλοί άμαχοι και μέλη της αστυνομικής δύναμης. Το κανάλι Αλ-Τζαμαχιρία δεν έκανε γνωστό τον αριθμό των νεκρών από την επίθεση που σημειώθηκε χθες.

Συλληφθέντες εξεγερμένοι μαχητές στη Λιβύη βρέθηκαν νεκροί με μια σφαίρα στο κεφάλι και τα χέρια τους δεμένα στην πλάτη τους, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία προσθέτοντας ότι έχει ισχυρά στοιχεία και για άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δυνάμεις πιστές στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι σκότωσαν επίσης εσκεμμένα άοπλους διαδηλωτές και επιτέθηκαν σε αμάχους που διέφευγαν από τις μάχες, ανακοίνωσε η Αμνηστία επικαλούμενη στοιχεία που συγκέντρωσαν εκπρόσωποί της κατά τις έξι τελευταίες εβδομάδες στη Λιβύη.

Η οργάνωση για τα δικαιώματα του Ανθρώπου αναφέρει πως στρατιώτες του Καντάφι φαίνεται ότι εκτέλεσαν συλληφθέντες μαχητές των εξεγερμένων κοντά στην πόλη Ατζνταμπίγια.

Οι ερευνητές της οργάνωσης στην ανατολική Λιβύη είδαν τις τελευταίες ημέρες τα πτώματα δύο μαχητών της αντιπολίτευσης που είχαν πυροβοληθεί στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους αφού τα χέρια τους είχαν δεθεί πίσω από την πλάτη τους.

Η Αμνηστία γνωστοποίησε ότι έχει λάβει αξιόπιστες πληροφορίες για τέσσερις παρόμοιες περιπτώσεις, όπου πτώματα συλληφθέντων μαχητών βρέθηκαν με τα χέρια τους δεμένα πίσω από την πλάτη τους και πολλαπλά τραύματα από σφαίρες στο άνω τμήμα του κορμού τους.

"Οι συνθήκες αυτών των φόνων δείχνουν ότι διαπράχθηκαν από τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Συνταγματάρχη Καντάφι", δήλωσε ο Μάλκομ Σμαρτ, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Παράλληλα, πλοίο που έχει τη δυνατότητα μεταφοράς έως και 1.000 ανθρώπων πλέει από την Ιταλία στη Λιβύη για να συμβάλει στην επιχείρηση απομάκρυνσης μεταναστών εργαζομένων από την πολιορκούμενη πόλη Μιζουράτα, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM).

Το ναυλωμένο πλοίο θα ελλιμενιστεί στην ανατολική ελεγχόμενη από τους εξεγερμένους Βεγγάζη εντός της ημέρας για να φορτώσει προμήθειες, περιλαμβανομένων τροφίμων, νερού, κουβερτών και ιατροφαρμακευτικού υλικού πριν αποπλεύσει για τη Μιζουράτα, 200 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, σύμφωνα με τον Οργανισμό.

"Ο εσκεμμένος φόνος συλληφθέντων μαχητών είναι έγκλημα πολέμου. Όλοι οι υπεύθυνοι για τέτοια εγκλήματα -αυτοί που δίνουν τις εντολές ή τα επιτρέπουν καθώς και αυτοί που τα εκτελούν- πρέπει να μην έχουν αμφιβολία ότι θα λογοδοτήσουν", πρόσθεσε.