Πολλές ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα κοντά στο σημείο όπου συνετρίβη το αεροπλάνο της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, μια περιοχή την οποία ελέγχουν οι αυτονομιστές αντάρτες, λίγο μετά την άφιξη εκεί των διεθνών εμπειρογνωμόνων.

Μια στήλη καπνού ήταν ορατή στην περιοχή, λιγότερο από δέκα χιλιόμετρα από το σημείο που βρίσκονται τα συντρίμμια του Boeing 777 το οποίο μετέφερε 298 ανθρώπους και κατερρίφθη στις 17 Ιουλίου.

Λίγη ώρα νωρίτερα ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) είχε ανακοινώσει ότι οι παρατηρητές του, συνοδευόμενοι από ολλανδούς και αυστραλούς εμπειρογνώμονες, έφτασαν στη σημείο της συντριβής της πτήσης MH17, δύο εβδομάδες μετά το δυστύχημα.

«Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ έφτασαν στο σημείο της συντριβής της πτήσης MH17 συνοδευόμενοι από ολλανδούς και αυστραλούς εμπειρογνώμονες. Χρησιμοποίησαν νέο δρόμο για να το προσεγγίσουν», ανέφερε ο οργανισμός στο Twitter.

Νωρίτερα, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως ανέστειλε τις επιχειρήσεις του στην ανατολική Ουκρανία ώστε να διευκολύνει την πρόσβαση στο σημείο της συντριβής στους ξένους εμπειρογνώμονες, αν και οι αυτονομιστές αντάρτες επεσήμαναν ότι συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον των θέσεών τους.

Το Κίεβο ανέφερε στο Facebook ότι ανέστειλε σήμερα την «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση του κοντά στο σημείο της συντριβής, σεβόμενο τη σχετική έκκληση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

«Όμως μισθοφόροι μαχητές των ρώσων τρομοκρατών δεν σέβονται καμία από τις διεθνείς συμφωνίες και τις εκκλήσεις», συνέχιζε.

«Η Ουκρανία συνέχιζε να παραβιάζει την εκεχειρία στην περιοχή της συντριβής της πτήσης MH17, μην επιτρέποντας στους παρατηρητές του ΟΑΣΕ και τους εμπειρογνώμονες από την Ολλανδία και την Αυστραλία να εισέλθουν στην περιοχή», δήλωσε ο Σεργκέι Καβταράντζε, σύμβουλος του ηγέτη των αυτονομιστών Αλεξάντερ Μποροντάι.

Εξάλλου ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ, ύστερα από τη συνάντησή του με τον ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε, απηύθυνε έκκληση σήμερα για «άμεσο τερματισμό» των μαχών στην ανατολικής Ουκρανία γύρω από το σημείο της συντριβής της πτήσης MH17.