Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Δεν πρόκειται να κάνει πίσω το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας παρά την δραματική αύξηση του αριθμού των νεκρών Παλαιστινίων και τις διεθνείς εκκλήσεις.

«Τα τούνελ της Χαμάς θα καταστραφούν με ή χωρίς εκεχειρία» διαμήνυσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου λίγο πριν από την έναρξη υπουργικού συμβουλίου στο Τελ Αβίβ. «Δεν θα συμφωνήσω σε καμία πρόταση που δεν θα διευκολύνει τον ισραηλινό στρατό στο να ολοκληρώσει την αποστολή του, με γνώμονα την ασφάλεια της χώρας».

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο στρατός του Ισραήλ (IDF) επιστράτευσε επιπλέον 16.000 εφέδρους, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό τους σε 86.000, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπός του.

Παράλληλα, νωρίτερα ο IDF κατηγόρησε την παλαιστινιακή οργάνωση ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση στο σχολείο του ΟΗΕ.

«Καλπάζει» ο αριθμός των θυμάτων

Συνολικά 1.374 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, περιλαμβανομένων 250 και πλέον παιδιών σύμφωνα με την UNICEF, έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των επιχειρήσεων από την 8η Ιουλίου και κάπου 7.700 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

Τα παιδιά που έχουν σκοτωθεί είναι 315, δηλαδή σχεδόν το 40% των νεκρών, οι γυναίκες 166 και οι ηλικιωμένοι 58.

Στην ισραηλινή πλευρά, έχουν σκοτωθεί 56 ισραηλινοί στρατιωτικοί μετά την έναρξη της χερσαίας εισβολής την 17η Ιουλίου, ενώ οι ρίψεις παλαιστινιακών ρουκετών στο ισραηλινό έδαφος έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τρεις αμάχους, δύο Ισραηλινούς κι έναν Ταϊλανδό εργάτη.

Νέα «πυρά» από ΟΗΕ

Σήμερα, πάντως, ο ΟΗΕ εξαπέλυσε νέα «πυρά» κατά του Τελ Αβίβ, λίγες ώρες μετά το δριμύ κατηγορώ για τον βομβαρδισμό του σχολείου. Η Υπατη Αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού, Ναβί Πιλάι κατηγόρησε το Ισραήλ ότι αψηφά τους κανόνες του διεθνούς δικαίου στον πόλεμο κατά της Χαμάς.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη Γενεύη πριν από την λήξη της εξαετούς της θητείας, η Ναβί Πιλάι κατήγγειλε τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, κατά κατοικιών, σχολείων, νοσοκομείων και εγκαταστάσεων του ΟΗΕ.

«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι αρχές της αναλογικότητας και της προφύλαξης αγνοήθηκαν από το Ισραήλ, δεν μπορούμε να ανεχθούμε αυτήν την ατιμωρησία», είπε.

Η Ναβί Πιλάι πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές διαπράττουν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες μπορεί να συνιστούν εγκλήματα σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.