Δραματική έκκληση προς το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να λάβουν μέτρα για την κατάσταση στη Γάζα έκανε ο Πιερ Κρέχενμπιλ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας του Οργανισμού για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).

Μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Γάζα, ο Κρέχενμπιλ ζήτησε από το και τη διεθνή κοινότητα «να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αντιμετωπίσουν αυτή την ακραία κατάσταση» σημειώνοντας ότι «ο πληθυσμός (της Γάζας) βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι με περίπου 220.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες να έχουν πλέον αναζητήσει καταφύγιο στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στη Γάζα «οι συνθήκες ζωής αυτών των προσφύγων είναι ολοένα και πιο επισφαλείς», ενώ υπογράμμισε την έλλειψη μέσων υγιεινής και τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών.

«Χιλιάδες γυναίκες που έχουν καταφύγει στα σχολεία μας είναι έγκυες», πρόσθεσε.

Παράλληλα είπε ότι φοβάται μια νέα εισροή αμάχων στα καταφύγια του ΟΗΕ, τα οποία είναι ήδη υπερπλήρη, μετά τις πρόσφατες εκκλήσεις του Ισραήλ προς τους κατοίκους της Γάζας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο επικεφαλής της UNRWA ζήτησε να κηρυχθεί «άμεσα εκεχειρία και χωρίς προϋποθέσεις», όμως επίσης εκτίμησε ότι «ο παράνομος αποκλεισμός της Γάζας πρέπει να αρθεί».

Σημειώνεται ότι ο απολογισμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από τρεις εβδομάδες και πλέον αεροπορικών επιδρομών και χερσαίων επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού, ξεπέρασε τους 1.400, δήλωσε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα, ο Άσραφ αλ Κούντρα.

Άλλοι τουλάχιστον 8.220 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί, πρόσθεσε ο ίδιος.