Όλος ο πλανήτης φαίνεται πως χάνει την υπομονή του με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας την ώρα που ακόμη 13 άτομα σκοτώθηκαν σήμερα σε βομβαρδισμούς, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στους 1.435.

Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Γάζα, σημαίνων αξιωματούχος του Οργανισμού τόνισε πως το Ισραήλ βάση του διενθούς δικαίου θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την προσφορά βοήθειας προς τους παλαιστινίους αμάχους εάν συνεχιστούν οι εκτοπισμοί.

Ταυτόχρονα το Συμβούλιο μετά την τετράωρη συνεδρίαση που είχε, ζήτησε εκ νέου (με δήλωση, όχι όμως απόφαση) την άνευ όρων εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας  και πρότεινε παράλληλα να υπάρξουν «ανθρωπιστικές παύσεις» των επιχειρήσεων για να παρασχεθεί βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό.

Σημειώνεται πως οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ συνέχισαν τις προειδοποιήσεις σε ακόμη περισσότερες συνοικίες της Γάζας προς τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους καθώς ετοιμάζονται για νέα κλιμάκωση των επιχειρήσεων. 

Περισσότεροι από 220.000 παλαιστίνιοι πολίτες έχουν καταφύγει στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στη Γάζα με αποτέλεσμα ο οργανισμός να δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει την όλο και δυσκολότερη ανθρωπιστική κατάσταση που δημιουργείται, εν μέσω βομβαρδισμών από τις ΙΕΔ ακόμη και σε αυτές τις περιοχές.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ Πιερ Κρέχενμπιλ κατά την τοποθέτησή του στο ΣΑ του ΟΗΕ από τη Γάζα όπου βρίσκεται ανέφερε πως ο πάμφτωχος θύλακας όπου ζουν πάνω από 1,8 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. 

«Με έως και 2.500 εκτοπισμένους ανθρώπους να ζουν σε (κάθε) σχολείο (του ΟΗΕ) και με κατά μέσον όρο 80 ανθρώπους σε κάθε τάξη, έχουμε υπερβεί τα αποδεκτά όρια (του αριθμού των ανθρώπων) που μπορούμε να φιλοξενήσουμε», εξήγησε.

Τι ορίζει το διεθνές δίκαιο

Έτσι, η ευθύνη πέφτει ολοκληρωτικά στο Ισραήλ, βάση και διεθνών συμφωνιών. 

Σύμφωνα με τις συμβάσεις της Γενεύης για τη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων, η δύναμη κατοχής – εν προκειμένω το Ισραήλ- οφείλει, «στον μέγιστο βαθμό βάσει των μέσων τα οποία έχει στη διάθεσή της», να εγγυάται τη δημόσια υγεία, την υγιεινή, την προμήθεια τροφίμων, φαρμάκων και άλλων αναγκαίων ειδών για τους πολίτες που τελούν υπό κατοχή.

«Η πραγματικότητα στη Γάζα σήμερα είναι πως κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές», είπε η Βάλερι Έιμος, η αξιωματούχος του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για τις επιχειρήσεις αρωγής, στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Μάλιστα η Έιμος αποκάλυψε ακόμη μία σκληρή αλήθεια για τις πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Χαμάς: Το 80% των 1.400 και πλέον Παλαιστίνιων που έχουν χάσει τη ζωή τους είναι άμαχοι, και ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον 251 παιδιά. 

Η ίδια υπογράμμισε πως σχεδόν το 25% του παλαιστινιακού πληθυσμού έχει εκτοπιστεί.

Οι πολεμικές επιχειρήσεις και οι βομβαρδισμοί εγκαταστάσεων του ΟΗΕ έχουν εξοργίσει μέχρι και τις Ηνωμένες Πολιτείες, στενό σύμμαχο του Ισραήλ

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου καταδίκασε τους βομβαρδισμούς σε σχολεία και κάλεσε το Ισραήλ να τερματίσει την αιματηρή χερσαία επιχείρηση του στρατού στη Γάζα σημειώνοντας:

«Αυτές οι πληροφορίες για εκατοντάδες αθώους Παλαιστίνιους πολίτες που έχουν σκοτωθεί είναι τραγικές».

Ο Έρνεστ επανέλαβε επίσης τις εκκλήσεις των ΗΠΑ να κηρυχθεί άμεσα εκεχειρία και απαίτησε από τη Χαμάς να σταματήσει τις ρίψεις ρουκετών εναντίον αθώων Ισραηλινών πολιτών.