«Έσπασε» η εκεχειρία 72 ωρών στην οποία κατέληξαν αργά το βράδυ της Πέμπτης το Ισραήλ και η Χαμάς, μετά τον βομβαρδισμό κοντά στην πόλη Ράφα και την απαγωγή ενός ισραηλινού στρατιώτη στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι ένας ισραηλινός στρατιώτης αιχμαλωτίστηκε, όμως πρόσθεσε ότι αυτό συνέβη προτού τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία.

«Δεν υπάρχει δικαιολογία για την παραβίαση της εκεχειρίας από το Ισραήλ, καθώς ο αξιωματικός αιχμαλωτίστηκε και οι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν πριν τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία», δήλωσε ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, ο δεύτερος τη τάξει της Χαμάς.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Πίτερ Λέρνερ, νωρίτερα όταν ρωτήθηκε αν τερματίστηκε η εκεχειρία,  απάντησε: «Συνεχίζουμε τις επιχειρήσεις μας στο πεδίο».

Νωρίτερα, οι Ισραηλινοί πραγματοποίησαν βομβαρδισμούς κοντά στην πόλη Ράφα στον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 50 άνθρωποι, ανάμεσά τους και δύο ισραηλινοί στρατιώτες.

Ο Μέντατ Αμπάς, διευθυντής στο υπουργείο Υγείας, δήλωσε πως «πάνω από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 220 τραυματίστηκαν στη Ράφα».

Το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις για την παραβίαση της εκεχειρίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και του ΟΗΕ, ενώ τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά ισραηλινών στρατιωτών στην περιοχή της Ράφα.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, ο ισραηλινός στρατός πληροφόρησε τα Ηνωμένα Εθνη ότι η ισχύς της εκεχειρίας στη Γάζα έληξε.

Υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ανακοίνωσαν τη συμφωνία για εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, η εκεχειρία θα είχε ισχύ 72 ώρες, θα ήταν άνευ όρων και θα μπορούσε να παραταθεί, ενώ οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ θα παρέμεναν στις θέσεις τους.

Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ, μετά τον τερματισμό της εκεχειρίας, κάλεσε τις παλαιστινιακές οργανώσεις να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στην 72ωρη εκεχειρία. 

Ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ Ρόμπερτ Σέρι δήλωσε ότι το συμβάν στην περιοχή της Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας, αν επιβεβαιωθεί, θα αποτελεί μια σοβαρή παραβίαση της εκεχειρίας από τις παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις.

Αναβάλλονται οι συνομιλίες για μόνιμη εκεχειρία

Εν τω μεταξύ, η Αίγυπτος ανακοίνωσε σήμερα στους παλαιστίνιους αξιωματούχος ότι αναβάλλει τις συνομιλίες με το Ισραήλ που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν σήμερα στο Κάιρο με στόχο την επίτευξης οριστικής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, αφού το εβραϊκό κράτος την ενημέρωσε για την πιθανή απαγωγή ενός ισραηλινού στρατιώτη.

«Οι Αιγύπτιοι επικοινώνησαν με τον Ισλαμικό Τζιχάντ και ανακοίνωσαν ότι το Ισραήλ τους ενημέρωσε ότι ένας στρατιώτης του αιχμαλωτίστηκε», δήλωσε ο Ζίαντ αλ Αάχλα. «Οι συζητήσεις αναβλήθηκαν», πρόσθεσε.