Ένταση επικράτησε στη χθεσινή συνεδρίαση της Γερουσίας της Ρώμης όταν ο πρόεδρος του σώματος, Πιέτρο Γκράσο, αποφάσισε ότι έπρεπε να συνεχισθεί η ψηφοφορία των τροπολογιών που αφορούν την μελλοντική μορφή της γερουσίας, προκαλώντας την αντίδραση των εκλεγμένων εκπροσώπων της αντιπολίτευσης. 

Ένας γερουσιαστής της Λέγκας του Βορρά παρουσίασε έντονη δύσπνοια και ξάπλωσε ανάμεσα στα έδρανα, ενώ μια συνάδελφός του, της Νέας Κεντροδεξιάς, υπέστη θλάση στον ώμο. 

Ο Γκράσο, αρχικά, δεν διέκοψε την συνεδρίαση, τονίζοντας ότι «έπρεπε να μπορέσουν να καταλάβουν όλοι τι ακριβώς συνέβαινε». Πείσθηκε να το πράξει μόνον όταν γερουσιαστής της συντηρητικής παράταξης τον πλησίασε και σε έντονο τόνο, του είπε ότι ο εκπρόσωπος της Λέγκα, Νουντσιάντε Κονσίλιο, είχε αισθανθεί άσχημα. 

Οι συνεχείς αυτές ψηφοφορίες οφείλονται στην απόφαση της κυβέρνησης Ρέντσι και της κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας να προσπαθήσει να εξασφαλίσει το πρώτο πράσινο φως για την μεταρρύθμιση της γερουσίας, μέχρι τις 8 Αυγούστου. Η αντιπολίτευση, όμως, έχει καταθέσει πάνω από επτά χιλιάδες τροπολογίες.

Ο πρόεδρος της γερουσίας κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι με την στάση της και τα χθεσινά επεισόδια «παρεμποδίζει την ομαλή δημοκρατική ζωή της χώρας και πλήττει την ελευθερία του κάθε ιταλού πολίτη». 

Από την πλευρά του το Κίνημα Πέντε Αστέρων, το κόμμα Αριστερά Οικολογία και Ελευθερία και η Λέγκα του Βορρά στιγμάτισαν ως «απαράδεκτη» την στάση του προέδρου της γερουσίας και έκαναν γνωστό ότι, προς το παρόν, τουλάχιστο, δεν εννοούν να πάρουν μέρος στις συνεδριάσεις της.