Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα "σταθεροποιείται βήμα βήμα" και ότι η διαρροή ραδιενέργειας μειώνεται.

"Βήμα βήμα σταθεροποιείται η κατάσταση στους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού. Η διαρροή ραδιενέργειας μειώνεται", τόνισε ο ιάπωνας πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο.

Ερωτηθείς για τη φανερή αντίφαση ανάμεσα στις δηλώσεις του αυτές και την απόφαση για αναβάθμιση της σοβαρότητας της κρίσης στο σταθμό της Φουκουσίμα στο επίπεδο 7, την ανώτερη βαθμίδα της διεθνώς αναγνωρισμένης κλίμακας πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων, ο Ναότο Καν απάντησε:"Επανεξετάσαμε τη διαβάθμιση με βάση τις μετρήσεις για την ακτίνα διασποράς της ραδιενέργειας".

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι "η υγεία των πολιτών είναι η βασική αρχή για τις αποφάσεις της κυβέρνησης".

Ο Καν υποσχέθηκε να μοιραστεί την εμπειρία της Ιαπωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα δυστυχήματα. "Προκαλέσαμε μεγάλα προβλήματα στον κόσμο και πρέπει να εξηγήσουμε λεπτομερώς την εμπειρία μας", παραδέχθηκε.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη από τους αγρότες και τους ψαράδες, οι οποίοι επλήγησαν από τη ραδιενέργεια. "Ζητώ ειλικρινά συγνώμη για τη μη διάθεση των προϊόντων τους στο εμπόριο", τόνισε.

Ο Καν κάλεσε τους Ιάπωνες "να επανέλθουν στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής". "Έχω μια πρόταση: να επιστρέψουμε στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής εκφράζοντας παράλληλα τη συμπάθειά μας στους ανθρώπους που έχουν πληγεί από την καταστροφή", τόνισε.

"Πιστεύω ότι η κατανάλωση προϊόντων από τις περιοχές που επλήγησαν από τη φυσική καταστροφή είναι ένας τρόπος να βοηθήσουμε. Ας καταναλώσουμε αυτά τα προϊόντα και ας υποστηρίξουμε την περιοχή με ενθουσιασμό", τόνισε. Ο ιάπωνας πρωθυπουργός έκανε έναν παραλληλισμό με την ανοικοδόμηση της Ιαπωνίας μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. "Ελπίζω ότι κι αυτή τη φορά θα υπάρξει το ίδιο πνεύμα για την ανοικοδόμηση της χώρας", υπογράμμισε.