Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο ρώσος πρόεδρος τόνισε πως οι κυρώσεις προς τη χώρα είναι μέτρο αντιπαραγωγικό που επηρεάζει τη διεθνή σταθερότητα. 

Και οι δύο συμφώνησαν πως πρέπει να υπάρξει άμεση και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία, αλλά υπογράμμισαν και τις σοβαρές διαφορές στην οπτική των δύο χωρών ως προς το ζήτημα 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ομπάμα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, εξέφρασε την ανησυχία του για «την αυξανόμενη υποστήριξη στους αυτονομιστές αντάρτες». 

Ταυτόχρονα είπε πως πρέπει να αναζητηθεί λύση δια της διπλωματικής οδού, ενώ συμφωνήθηκε να παραμείνει ανοιχτός ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο ηγετών. 

Την ίδια ώρα, συνομιλία είχαν και οι  υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Γερμανίας για το ίδιο θέμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ρωσικού ΥΠΕΞ, ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ συμφώνησαν ότι υπάρχει ανάγκη να «εφαρμοστούν μέτρα τα οποία πράγματι θα οδηγήσουν στην παύση των στρατιωτικών ενεργειών στη νοτιοανατολική Ουκρανία και (...) θα εγγυηθούν ασφαλείς συνθήκες σε ό,τι αφορά την έρευνα για τα αίτια της καταστροφής του μαλαισιανού Boeing».