Το ποσό των 405 εκατ. δολαρίων θα χρησιμοποιήσουν οι ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτη εισροή ανήλικων μεταναστών στα νοτιοδυτικά σύνορα της χώρας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας το Κογκρέσο ότι θα μεταφέρει το ποσό των 405 εκατομμυρίων δολαρίων από άλλα προγράμματα. 

Το Κογκρέσο διέκοψε τις εργασίες του για πέντε εβδομάδες χωρίς να έχει ψηφίσει την επείγουσα νομοθεσία για την αντιμετώπιση του φαινομένου στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ, όπου 57.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι επιχείρησαν να εισέλθουν φέτος στη χώρα από την Κεντρική Αμερική. 

Αξιωματούχος της κυβέρνησης είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων--περίπου 270 εκατομμύρια δολάρια-- θα προέλθει από το ταμείο βοηθείας θυμάτων φυσικών καταστροφών της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, ενώ άλλα 30 εκατομμύρια δολάρια από την Ακτοφυλακή. 

Η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων θα μεταφέρει 70,5 εκατομμύρια δολάρια από άλλες της δραστηριότητες για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από την κατάσταση στα σύνορα. 

Η μεταφορά κονδυλίων είναι γνωστή ως "επαναπρογραμματισμός" και μπορεί να διεξαχθεί από την κυβέρνηση Ομπάμα χωρίς να απαιτείται η ψήφιση σχετικού νόμου.