Ρόλο... ράμπο καλούνται να διαδραματίσουν οι ιερείς της Αγγλικανικής Εκκλησίας προκειμένου να αποτρέψουν τους “λευκούς” γάμους που τελούνται για οικονομικά συμφέροντα, μεταξύ Βρετανών και πολιτών από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το φαινόμενο, έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις με αποτέλεσμα η Αγγλικανική Εκκλησία να ζητήσει τη συμβολή της Βρετανικής Υπηρεσίας Συνόρων (UKBA) και την υποστήριξη του Υπουργού Μετανάστευσης Damian Green.

Τί σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι θα γίνεται αυστηρότερος έλεγχος των αιτήσεων γάμου ενώ θα δοθούν αυστηρές οδηγίες σε κληρικούς και νομικούς συνεργάτες της Εκκλησίας της Αγγλίας.

Τα ζευγάρια, μεταξύ άλλων θα πρέπει να προσκομίζουν αντίγραφο της αστυνομικής τους ταυτότητας, στοιχεία για την ακριβή τους διεύθυνση, όπου θα μπορεί να τους επισκεφθεί ο ιερέας προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο ζουν μαζί. Επίσης, θα παρακολουθούν και μαθήματα προετοιμασίας γάμου!

Εάν ο εφημέριος διατηρεί αμφιβολίες, ότι ο γάμος που πρόκειται να τελεστεί δεν είναι πραγματικός, θα πρέπει να ειδοποιήσει τη νομική υπηρεσία, η οποία είναι αρμόδια για την χορήγηση της άδειας.

Μάλιστα, οι ιερείς που θα αρνούνται να τελέσουν ένα γάμο δεν θα παραπέμπονται ούτε θα κατηγορούνται για ανάρμοστη συμπεριφορά από τον Επίσκοπο στον οποίο υπάγονται.

Σε περίπτωση δε, που οι ιερείς δέχονται απειλές ή τους ασκούνται πιέσεις προκειμένου να τελέσουν το εικονικό μυστήριο, τότε μπορούν να επικοινωνήσουν με την αστυνομία και να ζητήσουν τη συμβολή της.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης, υπογράμμισε ότι ήδη έχουν γίνει 155 συλλήψεις και οι επίδοξοι νεόνυμφοι – απατεώνες πρέπει να καταλάβουν ότι με ένα γάμο, δεν θα αποκτήσουν αυτόματα το δικαίωμα παραμονής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο".

Σημειώνεται, ότι ο 61 χρονος κληρικός Rev Alex Brown, συνέδεσε το όνομά του, με το μεγαλύτερο σκάνδαλο γάμων που έχει ξεσπάσει ποτέ στη Μεγάλη Βρετανία. Φυλακίστηκε μάλιστα, τον περασμένο Σεπτέμβριο για τέσσερα χρόνια καθώς τέλεσε εν' γνώση του εκατοντάδες εικονικούς γάμους.