Με αερογέφυρα μέσω Τυνησίας σχεδιάζει το Κάιρο να απομακρύνει από τη Λιβύη τους χιλιάδες Αιγύπτιους που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα των δύο χωρών.

Ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στην Τύνιδα, Αϊμάν Μουσράφα δήλωσε πως «είναι περίπου 6.000 Αιγύπτιοι που περιμένουν να τους απομακρύνουμε. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να οργανώσει αερογέφυρα για να μεταφέρει 2.000 με 2.500 ανθρώπους την ημέρα».

Έίχει προηγηθεί σύσκεψη με Λίβυους και Τυνήσιους αξιωματούχους στην Τύνιδα.

Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο διπλωμάτη, η χώρα του εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να στείλει ένα πλοίο στο τυνησιακό λιμάνι της Ζαρζίς. Δεν διευκρίνισε όμως το πότε θα αρχίσει η απομάκρυνση των Αιγυπτίων που παραμένουν εγκλωβισμένοι για πολλές ημέρες στη μεθοριακή διάβαση Ρας Τζντιρ. Αργά το απόγευμα σήμερα ένα λεωφορείο παρέλαβε μερικές δεκάδες Αιγύπτιους από το Ρας Τζντιρ.

Η τυνησιακή κυβέρνηση, που έχει καλέσει τους 50.000-80.000 υπηκόους της στη Λιβύη να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν στη χώρα τους, προειδοποίησε ότι δεν είναι σε θέση να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό ξένων προσφύγων, δηλαδή τους Άραβες και Ασιάτες που εργάζονται στη Λιβύη και την εγκαταλείπουν λόγω των συγκρούσεων. Για τον λόγο αυτό επιτρέπει να περνούν τα σύνορα μόνο εκείνοι οι χώρες των οποίων εγγυώνται τον άμεσο επαναπατρισμό τους και όχι την παραμονή τους στο τυνησιακό έδαφος.

Την Παρασκευή ξέσπασαν συγκρούσεις όταν εκατοντάδες άνθρωποι προσπάθησαν να περάσουν δια της βίας από τη μεθοριακή διάβαση. Οι λιβυκές δυνάμεις από τη μία άνοιξαν πυρ ενώ οι Τυνήσιοι συνοριοφύλακες έριξαν δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος.

TAGS