Νέο μακελειό σημειώθηκε στην πόλη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν ακόμη ένα σχολείο του ΟΗΕ, την ώρα που ο φερόμενος απαχθέντας στρατιώτης των ενόπλων δυνάμεων τελικά σκοτώθηκε στη μάχη.

Τουλάχιστον δέκα  Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι 30 τραυματίστηκαν από τον νέο βομβαρδισμό, τον οποίο οι ΙΕΔ αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η πυραυλική επίθεση σύμφωνα με γιατρούς και αυτόπτες μάρτυρες έπληξε την είσοδο του σχολείου.

Εξάλλου νωρίτερα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 30 άνθρωποι στη Γάζα.

Νεκρός ο ισραηλινός στρατιώτης

Στο μεταξύ, νεκρός είναι τελικά ο ισραηλινός αξιωματικός που φερόταν να είχε απαχθεί από δυνάμεις της Χαμάς, όπως ανακοίνωσαν οι ΙΕΔ αργά το βράδυ του Σαββάτου.

«Μια ειδική επιτροπή ανακοίνωσε τον θάνατο του αξιωματικού του πεζικού των IDF της ταξιαρχίας Γκιβάτι, υπολοχαγού Χαντάρ Γκολντίν, ο οποίος σκοτώθηκε σε μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, την Παρασκευή 1η Αυγούστου 2014», αναφέρεται σε ανακοίνωση των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων σχετικά με την απαγωγή.

Το Τελ Αβίβ θεωρούσε ότι ο στρατιώτης ενδέχεται να ήταν αιχμάλωτος της Χαμάς, αν και η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης αρνήθηκε από την πρώτη στιγμή πως τον κρατούσε αιχμάλωτο.

Νετανιάχου: Ανασύνταξη και όχι αποχώρηση από τη Γάζα

Στο μεταξύ, άρχισε η απόσυρση μέρους των στρατευμάτων  από τη Λωρίδα της Γάζας και η μεταφορά άλλων στο εσωτερικό του παλαιστινιακού θύλακα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του στρατού.

Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός έχει ενημερώσει τους κατοίκους κάποιων περιοχών της Γάζας που είχαν εκκενωθεί ότι μπορούν να επιστρέψουν σε αυτές.

Σύμφωνα με το ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο, οι μονάδες του στρατού έχουν αναπτυχθεί σε μια περιοχή πλάτους περίπου ενός χιλιομέτρου στην ανατολική Λωρίδα της Γάζας, κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ, ενώ άλλες μονάδες υποχώρησαν στο ισραηλινό έδαφος.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται έπειτα από το χθεσινό διάγγελμα του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου πως ο στρατός θα συνεχίσει να μάχεται στη Γάζα «για όσο διάστημα χρειαστεί και με όση δύναμη απαιτηθει», αφού ολοκληρώσει τη βασική αποστολή του, την καταστροφή δηλαδή των σηράγγων που χρησιμοποιεί η Χαμάς.

«Αφού ολοκληρωθεί η επιχείρηση για την καταστροφή των σηράγγων, οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ θα συνεχίσουν τη δράση τους σύμφωνα με τις αμυντικές ανάγκες μας -και μόνο με βάση τις αμυντικές ανάγκες μας- μέχρι να επιτύχουμε το στόχο της αποκατάστασης της ασφάλειας για τους Ισραηλινούς πολίτες», είπε ο Νετανιάχου.

«Η Χαμάς μπορεί πάντα να περιμένει», δήλωσε από την πλευρά της σήμερα στα τηλεοπτικά δίκτυα η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι, που θεωρείται μετριοπαθής.

Η Λίβνι σημείωσε ότι είναι αδύνατο «να εμπιστευτεί κανείς τη Χαμάς, η οποία έχει ήδη παραβιάσει όλες τις εκεχειρίες που συμφωνήθηκαν, περιλαμβανομένων δύο που ανακοίνωσε η ίδια».

Απαντώντας στις δηλώσεις Νετανιάχου, η Χαμάς διαμήνυσε πως θα συνεχίσει τον αγώνα της.