Το Ισραήλ αναμένει τη γραπτή διατύπωση του αμερικανικού σχεδίου για νέο πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη πριν αποφανθεί γι΄ αυτό, δήλωσε σήμερα στην Ιερουσαλήμ ο Νιρ Χεφέτζ, υπεύθυνος ενημέρωσης στο γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ.

"Υπάρχουν συμφωνίες ανάμεσα στην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά χρειάζεται χρόνος για να τις διατυπώσουν γραπτώς και πρέπει να περιμένουμε", δήλωσε στο ραδιοσταθμού του ισραηλινού στρατού ο Νεφέτζ.

Στη διάρκεια επτάωρης και πλέον συνάντησης που είχαν στις 11 Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο ισραηλινός πρωθυπουργός, η Χίλαρι Κλίντον πρότεινε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου ένα πακέτο μέτρο πολιτικής και στρατιωτικής υποστήριξης με αντάλλαγμα ένα νέο πάγωμα 90 ημερών στην εποικιστική πολιτική στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Ο Νετανιάχου τόνισε ότι θα συγκαλέσει σύντομα τους 15 υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας για να αποφανθούν σχετικά με την πρόταση αυτή, στόχος της οποίας είναι να δώσει νέα ώθηση στις ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις που έχουν διακοπεί μετά τη λήξη ενός μορατόριουμ δέκα μηνών στην εποικιστική δραστηριότητα στη Δυτική Οχθη στις 26 Σεπτεμβρίου.

"Καμία ημερομηνία δεν έχει αποφασιστεί για τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας καθώς αναμένουμε γραπτές διευκρινίσεις από τους Αμερικανούς. Ομως, οι δυο πλευρές ενδιαφέρονται να εφαρμόσουν τις συμφωνίες στις οποίες έχουν καταλήξει και οι ομάδες των δυο πλευρών εργάζονται για το σκοπό αυτό", πρόσθεσε ο ισραηλινός αξιωματούχος.

Ερωτηθείς από το ισραηλινό ραδιόφωνο ο γραμματέας της ισραηλινής κυβέρνησης Ζβι Χάουζερ δήλωσε ότι "το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας δεν προβλέπεται να συνεδριάσει σήμερα καθώς αναμένονται αμερικανικές διευκρινίσεις".

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας είναι διχασμένο όσον αφορά το αμερικανικό σχέδιο: επτά υπουργοί το εγκρίνουν και έξι είναι αντίθετοι, ενώ οι δυο του ισραηλινού θρησκευτικού κόμματος "Σας" δεν θα πάρουν θέση.