Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Συρία εντάσσονται σε συνωμοσία της Δύσης με στόχο να υπονομευθεί μια κυβέρνηση που υποστηρίζει την "αντίσταση" στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν.

Αντίθετα από τις εξεγέρσεις σε άλλα μέρη του αραβικού κόσμου που η Τεχεράνη επικρότησε ως "ισλαμική αφύπνιση" των λαών εναντίον υποστηριζόμενων από τη Δύση καταπιεστών, οι διαδηλώσεις στη Συρία δεν τυγχάνουν ευρείας κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης ούτε σχολιάζονται επισήμως στο Ιράν.

Ωστόσο κατά την εβδομαδιαία σημερινή συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του Ιράν δήλωσε πως οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται τις τρεις τελευταίες εβδομάδες στη Συρία και κατά τις οποίες έχουν σκοτωθεί 200 άνθρωποι, σύμφωνα με οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν είναι αυθόρμητες αλλά το αποτέλεσμα ξένης επέμβασης. Η Συρία είναι ο στενότερος άραβας σύμμαχος του Ιράν.

"Αυτό που συμβαίνει στη Συρία είναι μια κακόβουλη πράξη Δυτικών, ιδιαίτερα Αμερικανών και Σιωνιστών", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Ραμίν Μεχμανπαράστ.

"Με τη βοήθεια των μέσων ενημέρωσής τους προσπαθούν να δημιουργήσουν κάπου μια τεχνητή διαμαρτυρία ή να διογκώσουν ένα αίτημα μιας μικρής ομάδας και να το παρουσιάσουν ως αίτημα και βούληση της πλειοψηφίας.

"Ουδείς πρέπει να εξαπατηθεί απ' αυτό το τέχνασμα των Αμερικανών", υπογράμμισε ο Μεχμανπαράστ.

Ο Μεχμανπαράστ δήλωσε ακόμη ότι οι δυτικές δυνάμεις ανησυχούν μήπως χάσουν την επιρροή τους στη Μέση Ανατολή και επιδιώκουν να βλάψουν την Τεχεράνη και τη Δαμασκό.

"Θέλουν να εκδικηθούν μερικές χώρες όπως το Ιράν και η Συρία που υποστηρίζουν την αντίσταση, διευκολύνοντας μικρές ομάδες", δήλωσε ο ιρανός εκπρόσωπος. "Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης λένε στον κόσμο πως αυτοί οι άνθρωποι είναι η πλειοψηφία στην κοινωνία και αυτό είναι το μεγαλύτερο ψέμα και η μεγαλύτερη διαστρέβλωση".

Πυρά κοντά στο χωριό Μπάιντα

Οι δυνάμεις της τάξης και ένοπλοι επιτέθηκαν σήμερα με πυρά στο χωριό Μπάιντα, κοντά στο Μπανιάς, στη βορειοδυτική Συρία, έκαναν γνωστό αυτόπτες μάρτυρες.

"Ο στόχος της επίθεσης είναι πιθανόν η σύλληψη του Άνας αλ-Σούχρι", ενός από τους επικεφαλής του κινήματος αμφισβήτησης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο στρατός έχει περικυκλώσει από την Κυριακή το Μπανιάς, όπου σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον κατοίκων, ιδιαίτερα μπροστά από τζαμιά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις και να τραυματισθούν 17 άνθρωποι.

Το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε από την πλευρά του ότι μια ενέδρα το απόγευμα του Σαββάτου εναντίον στρατιωτικής φάλαγγας σε οδό του Μπανιάς στοίχισε τη ζωή σε εννέα στρατιωτικούς και προκάλεσε πολλούς τραυματίες.

Το HRW κατηγορεί τις δυνάμεις ασφαλείας ότι εμπόδισαν την πρόσβαση στην ιατρική βοήθεια

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε σήμερα τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας ότι εμπόδισαν το ιατρικό προσωπικό να προσφέρει περίθαλψη σε διαδηλωτές που τραυματίστηκαν σε τουλάχιστον δύο συριακές πόλεις.

"Οι δυνάμεις ασφαλείας εμπόδισαν το ιατρικό προσωπικό να έχει πρόσβαση σε τραυματίες διαδηλωτές στις 8 Απριλίου και τους τραυματίες να μεταβούν στα νοσοκομεία στη Ντεράα (νότια Συρία) και στη Χαράστα, κοντά στη Δαμασκό", κατήγγειλε η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

"Είναι απάνθρωπο και παράνομο να στερείται στους τραυματίες η πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια, σωτήρια για τη ζωή τους", επισήμανε η Σάρα Λι Ουίτσον, η διευθύντρια του Human Rights Watch για τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική.

"Ο αποκλεισμός πρόσβασης στην απαραίτητη ιατρική περίθαλψη των τραυματιών συνιστά παραβίαση των υποχρεώσεων της κυβέρνησης να σέβεται και να προστατεύει τη ζωή των πολιτών", πρόσθεσε η Ουίτσον.

To Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ρώτησε 20 μάρτυρες, εκ των οποίων γιατροί στη Ντεράα, στη Χαράστα και στη Ντούμα, κοντά στη Δαμασκό όπου πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το HRW, τουλάχιστον 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις στις τρεις πόλεις αυτές εκείνη την ημέρα.

Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας έγιναν επίσης την Παρασκευή στις πόλεις Καμισλί, Ντερμπασίγια, Μπανιάς, Αμούντα, Χομς, Λαττάκεια, Ταρτούς και Αρμπίν αλλά η οργάνωση δηλώνει ότι δεν κατάθεσε να λάβει πληροφορίες για τους τραυματίες στις πόλεις αυτές.

"Οι σύροι ηγέτες μιλούν για πολιτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά απαντούν στα νόμιμα αιτήματα του λαού τους ανοίγοντας πυρ", υπογράμμισε η Ουίτσον.

"Οι σύροι ηγέτες κατηγορούν τους διαδηλωτές ότι υποκινούν τη διχόνοια στους κόλπους της συριακής κοινωνίας αλλά η χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας είναι αυτή που κάνει το μεγαλύτερο κακό στη Συρία", πρόσθεσε.