Με περισυλλογή και σκεπτικισμό για τις κρίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλο τον πλανήτη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βέλγιο η εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από την γερμανική εισβολή στη χώρα κατά την έναρξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Αυτή η εισβολή ήταν η αιτία που ώθησε τη Βρετανία να κηρύξει τον πόλεμο στη Γερμανία και η στιγμή που ο «Μεγάλος Πόλεμος» άρχισε να παίρνει διαστάσεις. 

Η Γερμανία βάση του σχεδίου «Σλίφεν» θα απέφευγε μία κατά μέτωπο – και θεωρητικά πιο αιματηρή - επίθεση στη Γαλλία, και σκόπευε να επιτεθεί στο Παρίσι μέσω του Βελγίου. 

Η σύρραξη, στην οποία τελικά ενεπλάκησαν περίπου 40 χώρες, διήρκησε από το 1914 ως το 1918 και κόστισε τη ζωή σε περίπου 16 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο γερμανός πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ που ήταν μεταξύ των προσκεκλημένων σήμερα στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Λιέγη, στο ανατολικό Βέλγιο, επεσήμανε ότι η ειρήνη στην Ευρώπη δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη.

«Ευχαριστώ όλους τους Βέλγους οι οποίοι έπειτα από δύο πολέμους, έπειτα από δύο επιθέσεις από τα γερμανικά στρατεύματα εναντίον της χώρας τους, έπειτα από τις ωμότητες, έπειτα από όλα τα δεινά και τις αντιξοότητες, έτειναν πολύ σύντομα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο χείρα συμφιλίωσης», είπε.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε στις κρίσεις στην Ουκρανία, το Ιράκ, τη Συρία και τη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι είναι καθήκον της Ευρώπης να στείλει ένα μήνυμα ειρήνης.

«Δεν μπορούμε απλώς να λέμε ότι είμαστε φύλακες της ειρήνης (...) δεν μπορούμε απλώς να αναφερόμαστε στις μνήμες, πρέπει να βρεθούμε προ των ευθυνών μας», υπογράμμισε ο Ολάντ.

«Η ειρηνική Ευρώπη, η ενωμένη Ευρώπη, η δημοκρατική Ευρώπη. Οι πρόγονοί μας το ονειρεύτηκαν, εμείς το έχουμε σήμερα. Ας το διαφυλάξουμε και ας συνεχίσουμε να το βελτιώνουμε», κάλεσε από την πλευρά του ο Φίλιππος, ο βασιλιάς του Βελγίου.

Οι παρόντες ευχαρίστησαν το Βέλγιο για τον ρόλο που διαδραμάτισε στη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου. Η προέλαση της Γερμανίας στη χώρα αναχαιτίστηκε λίγο πριν από την πόλη Ιπρ, στο δυτικό τμήμα της χώρας, όπου χιλιάδες γερμανοί στρατιώτες και σύμμαχοί τους σκοτώθηκαν.

«Μεταξύ των πρώτων θυμάτων ήταν ο λαός του Βελγίου, η αντίσταση του οποίου ήταν τόσο ανδρεία όσο μεγάλα ήταν τα δεινά του», δήλωσε ο δούκας του Κέμπριτζ Ουίλιαμ, που εκπροσώπησε τη Βρετανία στην τελετή συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Κέιτ.

Τελετές για τα 100 χρόνια από την έναρξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις.