Ο πρώην πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγκμπό "απήχθη από τις γαλλικές ειδικές δυνάμεις", δήλωσε σήμερα από το Παρίσι ο Τουσέν Αλάν, ένας σύμβουλος του Γκμπαγκμπό ο οποίος κατήγγειλε το "πραξικόπημα" που έχει στόχο να υφαρπάξει τους "πόρους της Ακτής Ελεφαντοστού".

"Η στρατιωτική επέμβαση (της Γαλλίας) αποτελεί σημαντικό πλήγμα στην κυριαρχία της χώρας μας. Πρόκειται για ένα πραξικόπημα που δεν έχει άλλο στόχο από την υφαρπαγή των πόρων της Ακτής Ελεφαντοστού", πρόσθεσε.

Εξάλλου και ο γάλλος πρώην υπουργός Εξωτερικών και σύμβουλος του Γκμπαγκμπό Ρολάν Ντιμά κατηγόρησε σήμερα "τον γαλλικό στρατό ότι, έπειτα από πολιτική διαταγή, παρέδωσε τον Λοράν Γκμπαγκμπό" στον αντίπαλό του Ουαταρά, παρά τις δηλώσεις του Παρισιού περί του αντιθέτου.

"Η αλήθεια, που είναι ξεκάθαρη, είναι ότι ο γαλλικός στρατός, έπειτα από πολιτική διαταγή, παρέδωσε στον αντίπαλό του τον Λοράν Γκμπαγκμπό. Τον οδήγησε μάλιστα στην κατοικία του αντιπάλου του", πρόσθεσε ο Ντιμά στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Σύμφωνα με τον Ντιμά, θερμό υποστηρικτή του Γκμπαγκμπό, επεμβαίνοντας στρατιωτικά στην Ακτή Ελεφαντοστού, η Γαλλία επέλεξε "τη χειρότερη μέθοδο, διότι θα αφήσει σημάδια στις αφρικανικές χώρες".

"Σήμερα λέμε 'μπράβο' στην Αφρική. Θα δούμε σε λίγο καιρό πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, θα δούμε πώς θα συμπεριφερθεί ο αντίπαλος. Ελπίζω ότι δεν θα προσθέσει το έγκλημα στην προδοσία", υπογράμμισε.

Όταν άλλωστε ρωτήθηκε αν ενδέχεται να υπερασπιστεί τον Γκμπαγκμπό ενώπιον της δικαιοσύνης, ο Ντιμά απάντησε: "αν μου το ζητήσει, γιατί όχι;".

Ο Γκμπαγκμπό συνελήφθη χθες το απόγευμα από τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Ουαταρά έπειτα από το βομβαρδισμό της κατοικίας του από τις δυνάμεις της Onuci (αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα) και της Γαλλίας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τη Γαλλία και το στρατόπεδο του Ουαταρά.

Το Παρίσι αρνήθηκε ότι τα στρατεύματά του επενέβησαν στην τελική επίθεση εναντίον της προεδρικής κατοικίας στο Αμπιτζάν.

Επεισόδια και λεηλασίες στο Αμπιτζάν

Το Αμπιτζάν έγινε σήμερα θέατρο λεηλασιών, ενώ σε κάποιες συνοικίες ακούγονταν πυροβολισμοί καθώς η ανασφάλεια εξακολουθεί να κυριαρχεί έπειτα από 10 ημέρες μαχών στην πόλη και παρά τη χθεσινή σύλληψη του Γκμπαγκμπό, όπως ανέφεραν κάτοικοι.

Την ώρα που οι Δημοκρατικές Δυνάμεις του προέδρου Αλασάν Ουαταρά παραδέχονται ότι δεν μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση, οι λεηλασίες, που την προηγούμενη εβδομάδα περιορίζονταν στα νότια του Αμπιτζάν - το οποίο πλέον είναι πιο ασφαλές χάρη κυρίως στην παρουσία του ΟΗΕ και της γαλλική δύναμης Licorne - τώρα εξαπλώθηκαν στα βόρεια.

Στη συνοικία Κοκοντί 2-Πλατό, κοντά στο προεδρικό μέγαρο, τα σπίτια είναι στόχος λεηλασιών από χθες το βράδυ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.