Την κατάρτιση ενός σχεδίου απάντησης στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση λόγω της ουκρανικής κρίσης ζήτησε από τη ρωσική βουλή ο πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Πούτιν επεσήμανε ωστόσο πως η απάντηση της Μόσχας πρέπει να είναι «επιφυλακτική».

«Προφανώς πρέπει να απαντήσουμε με επιφυλακτικότητα ούτως ώστε να υποστηρίξουμε τους εγχώριους κατασκευαστές, αλλά να μη βλάψουμε τους καταναλωτές», είπε χαρακτηριστικά κατά την επίσκεψή του στην πόλη Βορονέζ.

Ταυτόχρονα δήλωσε πως τα πολιτικά εργαλεία άσκησης πίεσης που χρησιμοποιούνται κατά της ρωσικής οικονομίας είναι απαράδεκτα, και τόνισε πως έρχονται σε αντίθεση με τους διεθνείς κανόνες.

«Συναφώς, η κυβέρνηση της Ρωσίας έχει ήδη προτείνει μια σειρά από αντίποινα ενάντια στις επονομαζόμενες κυρώσεις συγκεκριμένων χωρών. Πιστεύω ότι υπό τις τρέχουσες συνθήκες, με τον στόχο της προστασίας των συμφερόντων των εγχώριων παραγωγών, θα μπορούσαμε βεβαίως να το εξετάσουμε αυτό» πρόσθεσε. 

Οι δηλώσεις Πούτιν έρχονται σε συνέχεια του δημοσιεύματος της εφημερίδας  Vedomosti ότι η Μόσχα σχεδιάζει την επιβολή περιορισμών ή  ή απαγόρευσης χρήσης από τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες των αεροδιαδρόμων που περνούν επάνω από τη Σιβηρία, ως μία απάντηση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις

Η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία Dobrolyot, την οποία διαχειρίζεται η Aeroflot, αναγκάσθηκε να διακόψει την περασμένη εβδομάδα όλες της τις πτήσεις μετά την ακύρωση του συμβολαίου ναύλωσης αεροσκαφών, αφού η ΕΕ επέκτεινε τις κυρώσεις και σε αυτήν την αεροπορική εταιρεία για τις πτήσεις προς την Κριμαία.

Σημειώνεται πως η Ελβετία πρόσθεσε επιπλέον ρωσικά και ουκρανικά πρόσωπα και οργανισμούς σε μια «μαύρη λίστα» που έχει ως στόχο να αποτρέψει να χρησιμοποιηθεί η χώρα ως «παρακαμπτήρια οδός» των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.