current views are: 3

6 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση07:26

Γάζα: Σιγούν για δεύτερη ημέρα τα όπλα

Για δεύτερη ημέρα σιγούν τα όπλα στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο της τριήμερης εκεχειρίας.

Δημοσίευση 07:26’
αρθρο-newpost

Για δεύτερη ημέρα σιγούν τα όπλα στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο της τριήμερης εκεχειρίας.

Για δεύτερη ημέρα σιγούν τα όπλα στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο της τριήμερης εκεχειρίας την οποία Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα επιχειρήσουν να επεκτείνουν κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο Κάιρο.

Η εκεχειρία, η οποία είναι προϊόν αιγυπτιακής και αμερικανικής διαμεσολάβησης, ετέθη σε ισχύ χθες το πρωί και έχει διάρκεια 72 ωρών, διάστημα κατά το οποίο οι δύο πλευρές οφείλουν να αρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Χθες το βράδυ, η ισραηλινή αντιπροσωπεία έφθασε χθες το βράδυ στο Κάιρο, ενώ οι εκπρόσωποι της Χαμάς, του Ισλαμικού Τζιχάντ και της Φάταχ στη Λωρίδα της Γάζας προστέθηκαν στην παλαιστινιακή αντιπροσωπεία που ήταν ήδη παρούσα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Να σημειωθεί ότι όλες οι προηγούμενες εκεχειρίες που αναγγέλθηκαν από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στις 8 Ιουλίου παραβιάσθηκαν.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, 1.875 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 430 παιδιά και έφηβοι και 243 γυναίκες σκοτώθηκαν από την έναρξη των εχθροπραξιών. Από την ισραηλινή πλευρά ο απολογισμός είναι 64 νεκροί στρατιώτες και 3 πολίτες.

Επωφελούμενες της κατάπαυσης του πυρός οι παλαιστινιακές υπηρεσίες αρωγής κατόρθωσαν να φθάσουν μέχρι τις αποκλεισμένες από τις εχθροπραξίες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα, ανασύροντας περισσότερους νεκρούς από τα ερείπια, γεγονός που επιβαρύνει τον ήδη εξαιρετικά βαρύ απολογισμό.

Οι ισραηλινοί δεν «βλέπουν» νικητή στην αναμέτρηση με τη Χαμάς

Η πλειοψηφία των Ισραηλινών θεωρεί ότι “κανείς” δεν βγήκε νικητής από τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Στην ερώτηση “μετά την εκεχειρία, πώς χαρακτηρίζετε , στο στάδιο αυτό, την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση;”, το 51% των Ισραηλινών θεωρεί ότι κανείς από τους δύο εμπολέμους δεν βγήκε νικητής.

Αντίθετα, το 36% θεωρεί ότι το Ισραήλ νίκησε, ενώ το 6% πιστεύει ότι η Χαμάς βγήκε νικητής.

Το 56% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι στόχοι που έθεσε η κυβέρνηση δεν εκπληρώθηκαν παρά “εν μέρει”, ενώ το 77% θεωρεί “εξαιρετικό” τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου έφερε εις πέρας την επιχείρηση.


σχετικα αρθρα