Φόβους για απευθείας στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία εξέφρασε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ.

«Έχουμε λόγους να υποψιαζόμαστε- λαμβάνουμε ανάλογες πληροφορίες κατά τις τελευταίες ώρες- ότι ο κίνδυνος απευθείας επέμβασης των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία είναι βέβαιο ότι είναι σήμερα μεγαλύτερος από ό,τι ήταν μερικές ημέρες πριν», δήλωσε ο χαρακτηριστικά.

Παρόμοιος φόβους εξέφρασε και το ΝΑΤΟ

«Δεν μπορούμε να μαντέψουμε τι σκέφτεται η Ρωσία, αλλά μπορούμε να δούμε τι πράττει η Ρωσία και αυτό αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας. Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 20.000 ετοιμοπόλεμους στρατιώτες στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας», τόνισε η Οάνα Λουνγκέσου, εκπρόσωπος του οργανισμού.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 18 ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο ανατολικό τμήμα της χώρας μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Αντρίι Λισένκο, ο εκπρόσωπος της «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης του Κιέβου.

Οι εξελίξεις αυτές σημειώνονται μια ημέρα μετά την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στο Ντονέτσκ, όπου σημειώθηκαν σφοδρές μάχες.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν κάλεσε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει «μέτρα επείγοντος χαρακτήρα» επικαλούμενος τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης ανάμεσα στους αυτονομιστές και τις ουκρανικές δυνάμεις.