Συνάντηση με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ θα έχει στα τέλη του μήνα ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Επί τάπητος θα πέσει το Κυπριακό, και σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει καταγράψει το αίτημα Αθήνας και Λευκωσίας για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στην επίλυση του ζητήματος

Το δημοσίευμα αναφέρει πως τόσο στην Αθήνα όσο και στη Λευκωσία, σημειώνουν, πως η θέση των δύο κυβερνήσεων για ουσιαστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, κερδίζει έδαφος.

Σημειώνεται συναφώς, ότι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά και τεχνοκράτες στις Βρυξέλλες, θεωρούν πως η Ένωση δεν μπορεί να απέχει από μια διαδικασία, στην οποία ενδέχεται να προκύψει μια συμφωνία, που θα επηρεάζει τη λειτουργία της ΕΕ.

Αυτά, βέβαια, αφορούν την οπτική γωνία που βλέπουν τα ζητήματα της εμπλοκής της ΕΕ, η Ελλάδα, η Κύπρος, ο κ. Γιούνκερ και άλλοι παράγοντες της Ένωσης. Το ζητούμενο είναι η αντίδραση της τουρκικής πλευράς. Κι αυτό, γιατί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, για να είναι αποτελεσματική η εμπλοκή πρέπει να γίνει αποδεκτός ο νέος ρόλος από όλους τους εμπλεκόμενους.