Αυξήθηκαν με μεγάλο ρυθμό οι δαπάνες για έρευνα γύρω από οπλικά συστήματα στη Γερμανία, γεγονός που αντανακλάται και στις συμβάσεις που υπογράφονται με τα πανεπιστήμια που αναλαμβάνουν τα σχετικά πρόζεκτ.

Όπως αναφέρουν η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και ο τηλεοπτικός σταθμός NDR, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχουν ανατεθεί από το γερμανικό ΥΠΑΜ περισσότερα από 700 συμβόλαια έρευνας σε γερμανικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, με κόστος που υπερβαίνει τα 390 εκατ. ευρώ.

Για τη δεκαετία 2000-2010 ο αντίστοιχος ετήσιος μέσος όρος έφθανε τα 41 εκατομμύρια ευρώ την ώρα που πλέον το ποσό αυτό φτάνει τα 98 εκατομμύρια το χρόνο.

Μεγάλοι ευνοημένοι εμφανίζονται τα πανεπιστήμια του Ανόβερου, του Κιέλου και της Βόννης, ενώ από τα εξωπανεπιστημιακά ινστιτούτα, την μερίδα του λέοντος εισπράττει το Ερευνητικό Κέντρο Fraunhofer-Gesellschaft της Στουτγάρδης, το οποίο διατηρεί παραδοσιακά στενές σχέσεις με το γερμανικό υπουργείο Άμυνας.

Σχετικά με τα πεδία έρευνας, αυτά αγγίζουν ένα μεγάλο φάσμα: Από εφαρμογές για το στρατό, το ναυτικό και την αεροπορία, με έμφαση στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, έως και τις ασύρματες τεχνολογίες, αλλά και τα μέσα εντοπισμού χημικών όπλων.

Αντίστοιχα συμβόλαια ωστόσο ανατίθενται και από εταιρείες εξοπλιστικών. Στο Πανεπιστήμιο του Άουγκσμπουργκ έχει στηθεί «Πάρκο Καινοτομίας», με την χρηματοδότηση των αμυντικών βιομηχανιών Eurocopter, MT Aerospace και Premium Aerotec, ενώ η θυγατρική της EADS, Cassidian χρηματοδοτεί πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Ίνγκολσταντ.

Ακόμη και ξένες κυβερνήσεις αναθέτουν έρευνες σε γερμανικά κέντρα όπως των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Βρετανίας, της Νότιας Κορέας, της Ελβετίας και της Σιγκαπούρης.