Συνεδριάζει σήμερα και αύριο στη Γενεύη η Επιτροπή Επειγόντων Περιστατικών του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (ΔΥΚ) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με αντικείμενο την επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα, ώστε να κρίνει εάν η επιδημία αυτή συνιστά "επείγον περιστατικό για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος".

Η Επιτροπή συνεδριάζει για πρώτη φορά με αντικείμενο την επιδημία του Έμπολα. Σε αυτήν μετέχουν διεθνείς ειδικοί και εκπρόσωποι των χωρών που αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα. Η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να συστήσει τη λήψη προσωρινών μέτρων για να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας. Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, σε συνέντευξη Τύπου.

Ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία θεωρείται "ένα έκτακτο περιστατικό, το οποίο είναι πιθανόν να συνιστά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία για άλλες χώρες (. . .) και απαιτεί ενδεχομένως μια συντονισμένη αντίδραση σε διεθνές επίπεδο", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ.

Η επιδημία ξεκίνησε στις αρχές του έτους στη Γουινέα και κατόπιν εξαπλώθηκε στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. Σήμερα οι αρχές της Νιγηρίας ανέφεραν ότι έχουν 7 κρούσματα και δύο θανάτους από Έμπολα.

Στα 932 τα θύματα στη Δυτική Αφρική

Στους 932 ανέρχονται οι νεκροί από την επιδημία του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική, καθώς άλλοι 45 ασθενείς πέθαναν στο διάστημα από τις 2 μέχρι τις 4 Αυγούστου, ανακοίνωσε σήμερα ο ΠΟΥ.

Ο αριθμός των ύποπτων, πιθανών ή και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε στο ίδιο διάστημα κατά 108, φτάνοντας συνολικά τα 1.711. Τα περισσότερα από αυτά τα νέα κρούσματα αναφέρθηκαν στη Λιβερία, ενώ αυξήθηκε ταυτόχρονα και ο αριθμός των κρουσμάτων στη Νιγηρία, από τα 4 στα 9, συμπεριλαμβανομένου και ενός ασθενή ο οποίος απεβίωσε στα τέλη Ιουλίου.