Διάταγμα που προβλέπει την απαγόρευση ή τον περιορισμό στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τις χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία υπέγραψε ο πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Reuters, ο κ. Πούτιν ζήτησε από την κυβέρνησή να στοιχειοθετήσει έναν κατάλογο προϊόντων των οποίων οι εισαγωγές θα απαγορευτούν, ενώ η απαγόρευση θα διαρκέσει ένα έτος.

«Με σκοπό την προστασία των εθνικών συμφερόντων της Ομοσπονδίας της Ρωσίας (…) διατάσσω να απαγορευτούν ή να περιοριστούν για έναν χρόνο οι εισαγωγές στη ρωσική επικράτεια ορισμένων ειδών γεωργικών προϊόντων, πρώτων υλών και διατροφικών προϊόντων» από τις χώρες οι οποίες «αποφάσισαν να θέσουν σε ισχύ οικονομικές κυρώσεις» εναντίον της Ρωσίας, δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας.

Η Υπηρεσία Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Επιτήρησης της Ρωσίας θα απαγορεύσει τις εισαγωγές πουλερικών από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής καθώς και φρούτα και λαχανικά από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Στο διάταγμα που υπέγραψε ο Πούτιν επισημαίνει πως η διάρκεια της απαγόρευσης των εισαγωγών ενδέχεται να τροποποιηθεί «εάν είναι αναγκαίο», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Μόσχα ενδέχεται να αναθεωρήσει την απόφασή της σε περίπτωση που η Δύση μεταβάλει τη στάση της.