«Η Χαμάς είναι η υπεύθυνη για την καταστροφή και τους θανάτους» στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο ισραηλινός πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «το 90% των νεκρών αυτής της σύγκρουσης» θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, αν η Χαμάς είχε αποδεχθεί νωρίτερα την αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία.

«Η τραγωδία στη Γάζα είναι ότι κυβερνάται από τη Χαμάς. Πρέπει να αποκλειστεί από τη μεγάλη οικογένεια των κρατών», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Νετανιάχου σημείωσε ότι η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα ήταν «δικαιολογημένη» και «ανάλογη» με την απειλή που αποτελεί το παλαιστινιακό κίνημα της Χαμάς.

Εξάλλου ο ισραηλινός πρωθυπουργός χαρακτήρισε «σημαντικό» η Παλαιστινιακή Αρχή να διαδραματίσει ρόλο στην ανοικοδόμηση του παλαιστινιακού θύλακα που ελέγχεται από τη Χαμάς.

«Είμαστε έτοιμοι να τους δούμε να διαδραματίζουν έναν ρόλο.  Πιστεύω ότι είναι σημαντικό για την ανοικοδόμηση της Γάζας, για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και για θέματα ασφαλείας να έχουμε αυτές τις συζητήσεις και αυτή τη συνεργασία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Επιπλέον ο Νετανιάχου επανέλαβε το πόσο σημαντική θεωρεί το Ισραήλ την αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του που ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, με τον οποίο συνομίλησε σήμερα το απόγευμα, συμφώνησε σε αυτό το θέμα.